Симеон Дянков: От "Южен поток" може и да спечелим

Не ни трябват обаче АЕЦ "Белене" и Бургас-Александруполис, смята бившият финансов министър

Симеон Дянков

Темата за възобновяването на строежа на газопровода "Южен поток” може да е полезна, но затова са нужни и Русия, и Европейският съюз, коментира финансистът Симеон Дянков, който бе министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов.

"България може да спечели от този проект”, каза Дянков пред Нова телевизия в сряда.

Според него обаче на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене” трябва да се сложи точка, тъй като потреблението на електроенергия пада и не ни трябва този проект. "И проектът Бургас-Александруполис (за строеж на петролопровод между двете пристанища, който да доставя руски нефт ) също не ни трябва", допълни той.

Възобновяването на трите енергийни проекта бе повдигнато от Борисов по време на разговор с руския президент Владимир Путин в началото на август. Българският премиер поиска създаването на работни групи за преглед на намеренията за изграждането на газопровода, петролопровода и атомната централа.

Енергийният министър Теменужка Петкова дори покани представители на руската "Росатом" за такава група за АЕЦ "Белене" в периода 15-30 август, но все още от руска страна няма отговор дали ще дойдат за разговори, които са белязани от арбитражното решение за плащане на 620 млн. евро от НЕК за руската "Атомстройекспорт" за поръчано и произведено оборудване на спрения от България ядрен проект. Именно то и липсата на пари за уреждане на плащането към руснаците са причината Борисов да обяви, че единственото решение е рестарт на АЕЦ "Белене". Все още обаче всичко е само на думи.

Темата с възобновяването на спрения от Русия пък проект за газопровода "Южен поток" стана актуална след одобрението на ЕК Руски газ да захранва планирания от българското правителство газоразпределителен център край Варна. Реализирането само на морски маршрут на "Южен поток" до хъба "балкан" вкарва газопровода донякъде в европейските норми и пасва в голяма степен на желанията на Москва да минимизира загубите си от разтрогването на редица договори за "Южен поток", за част от които дори се водят съдебни дела. Освен това при разговорите на Путин с турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица в Санкт Петербург стана ясно, че възроденият проект за газопровода "Турски поток", обявен като замяна на "Южен поток", засега ще е само с една тръба за задоволяване на вътрешните нужди на страната. Втората – за доставки за Европа, щяла да се обсъжда още. Което все повече провокира мнения, че "Газпром" може да реши да реализира и двата "потока", като тръбата за България да изпълнява функциите на износна за ЕС.

Очакванията са на планираната за 5 и 6 септември във Варна инвестиционна конференция за газовия хъб да бъдат поканени и представители на "Газпром".

Дянков коментира още, че при енергийните проекти трябва да се прави разлика между Изтока и Запада, макар да ни трябват и двете страни, тъй като сме по средата.

Той се спря и на резултатите от стрес тестовете https://www.mediapool.bg/bnb-dve-banki-tryabva-da-si-vdignat-kapitala-news252875.html на банковия сектор в България, които бяха изнесени миналата събота. Според него те показват, че като цяло банките ни са добре, но изводът е , че трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз. "Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира. Понеже този надзор осигурява стабилност”, каза Дянков.

Според него страната ни може да влезе в банковия евронадзор и без да е член на еврозоната, но тогава ще трябва да държи огромен резерв от 24 млн. лв., който няма да е необходим, ако влезем в еврозоната и парите могат да се използват за социална политика.

"България не може да фалира, тъй като тук постъпват много средства от ЕС. Но изниква въпросът за социалното неравенство. Това се обяснява много трудно на хора с минимална работна заплата, защото бежанците получават пари по европейски стандарт”, коментира още бившият финансов министър.

Във връзка с предстоящите избори, той не очаква кандидатът за президент на ГЕРБ да е зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева. "Тя има много отговорна работа в Брюксел и смятам, че мястото ѝ е там. Външната обстановка толкова рязко се промени напоследък, че прогнозите кой ще е добър президент, са се променили”, посочи той.

"Опозиция няма нито в икономическата политика, нито в президентската кампания. А досега не съм чул нито вляво, нито вдясно да се изказват смислени идеи как с нов президент ще се промени икономическата политика. Това показва реална липса на идеологии в ляво и в дясно, а на фона на тази ситуация правителството изглежда много добре”, допълни Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес