Цацаров отказа да предаде на Чайка сигнал за корупция по "Южен поток"

Цацаров отказа да предаде на Чайка сигнал за корупция по "Южен поток"

Главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да предаде на руския си колега Юрий Чайка сигнала за корупция по проекта "Южен поток". Това информира в петък фондация "Антикорупционен фонд", която е автор на сигнала.

На 19 септември неправителствената организация подаде сигнал до прокуратурите на Република България и Руската федерация за проверка на данни за корупционни практики, свързани с енергийния проект. "Антикорупционният фонд" използва посещението на генералния прокурор на Русия в България, за да сезира двете институции за случай отпреди четири години.

В сигнала се цитира основно публикуваната в края на 2014 година статия в американския вестник "Ню Йорк Таймс", посветена на "Южен поток". В нея се описва срещата между руския депутат и специален пратеник на Путин Александър Бабаков и българския заместник-министър на енергетиката по време на тогавашното служебно правителство Божан Стоянов.

Божа Стоянов разказва, че Бабаков е поискал от него да помогне за реализацията на проекта.

"С не много думи той каза, че ще ми помогне много, ако участвам и помогна", разказва Стоянов и допълва, че е съобщил за срещата на българското разузнаване. "Не ми стана приятно от това, че той си мислеше, че просто ще си пасувам и ще забравя за българските национални интереси", разказва заместник-министърът.

"Антикорупционния фонд" напомни, че посещението на Александър Бабаков в София е било в нарушение на наложените му от ЕС санкции през ноември 2014 година. Александър Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов са в списъка на ЕС и САЩ за забрана на влизане и запор на активи.

Фондът искаше проверка от двете прокуратури на какво основание Александър Бабаков е бил в България, в какви срещи е участвал и с кои хора от високите етажи на властта в страната. Отделно от българската прокуратура се иска проверка дали ДАНС е събрала информация за въпросната визита.

Отговорът на българската прокуратура е, че копието от сигнала, предназначено за руския главен прокурор Чайка няма да бъде предадено. От кабинета на главния прокурор препоръчват сигналът да бъде подаден пряко към руската прокуратура.

"Това повдига въпроса какво всъщност включва споразумението между двете прокуратури, подписано ден преди подаването на сигнала. В официалното съобщение на прокуратурата беше обявен ангажимент за съвместна борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма, без да се обявяват конкретните действия", коментира "Антикорупционният фонд".

От българска страна сигналът ще бъде проверен от Софийска градска прокуратура (СГП).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?