Синдикатите в МВР срещу пенсионната реформа на Калфин

Очакват масово напускане на полицаи и пожарникари

Полицаи охраняват протест пред парламента, сн. БГНЕС

Синдикатите в МВР се обявиха срещу плановете на социалния министър Ивайло Калфин да бъде въведена пенсионна възраст в сектора. Според профсъюзите се очаква масово напускане на полицаи и пожарникари, ако готвените промени минат и през парламента.

Според предложението на Калфин работещите в силовите ведомства ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца от следващата година, като тази възраст ще расте с по два месеца годишно до достигането на 55 години. Сега военните, полицаите, работещите в ДАНС, НРС и НСО се пенсионират при 27 години стаж, от които две трети или 18 години в системата, без изискване за възраст.

Синдикатите в МВР обаче настояват предлаганата възраст от 52 години и 10 месеца да се замени с 50 години и да отпадне увеличаване на възрастта с по два месеца до достигане на 55 години. Традиционно остра съпротива срещу подобни мерки има и в сектора на отбраната. Заради готвените промени стотици военни се възползваха от правото си да се пенсионират и напуснаха системата през последните месеци.

Според председателя на Синдиката на служителите в МВР Иван Павлов с промените се цели противопоставяне на една социална група на друга и симулиране на дейност по отношение на пенсионната реформа.

"Тези опити не са от вчера и днес, винаги е имало опити да се внесат промени и там, където не е необходимо, що се отнася до служителите в МВР и Министерство на отбраната", каза Иван Павлов.

Според синдикатите липсва задълбочен анализ и мотивирани обосновки, които да стоят зад предложенията на социалното министерство.

От синдиката на пожарникарите посочиха, че за тях минималната възраст за пенсиониране от 55 години е изключително висока, особено за изпълняващите оперативни дейности служители.

От синдикатите коментираха, че трябва да се прекрати практиката държавата да поема осигуровките на служителите в силовите ведомства, но след като преди това възнагражденията им бъдат повишени със съответния процент.

От социалното министерство коментираха, че въвеждането на пенсионна възраст, която отговаря на фактическата възраст, на която излизат в пенсия в момента служителите в силовите ведомства, няма да утежни работата на служителите. Оттам напомниха че с предлаганите промени се дава възможност за ранно пенсиониране и на бивши служители на системата, дава се възможност за излизане в пенсия без напускане на работа и се дава право на пълна пенсия за служителите, чийто средства сега са блокирани в универсалните пенсионни фондове.

"Всички тези промени представляват значителни и реални облекчения за служителите в МВР и е странно защо техните представители ги отхвърлят с "лека ръка", противопоставяйки се на пакета от промени в пенсионната система", заявиха от социалното министерство.

"Очакваме в специализираното законодателство да се направи ясно разграничаване между рисковете от полагания труд на различни позиции от системата на МВР, така че пенсионните привилегии да се отнасят единствено за тези, които работят при висок риск за живота и здравето си. Това би било достойна задача за представителите на служителите на МВР и експертите на Министерството на труда и социалната политика са готови да участват в подобни дискусии", допълниха от социалното министерство.

Споделяне
Още по темата
Още от България