Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Синята коалиция иска забрана на вертикални структури в търговията с лекарства

Предлага пропорция 3:1 в полза на генеричните медикаменти

45 коментара
Синята коалиция иска забрана на вертикални структури в търговията с лекарства

Синята коалиция предложи пакет от мерки, които да внесат ред на лекарствения пазар и да доведат до поевтиняване на медикаментите. Сините предлагат да се преустановят възможностите за вертикална интеграция между производител на лекарства, дистрибутор и аптека, както и да има драстични финансови санкции върху вертикално интегрирани структури в производството и търговията с лекарства.

В момента в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина е записано, че собственик на аптека не може да бъде собственик или да участва в търговски дружества за производство, внос или търговия на едро с лекарствени продукти, включително в дружества на свързани лица по смисъла на Търговския закон. Производител на лекарства обаче може едновременно да извършва и дистрибуция, какъвто е примерът със “Софарма“ и “Софарма трейдинг“. Предлага се издаването на разрешителни да става само след представени доказателства за липса на собственост върху аптеките на свързаните лица.

Как ще се процедира със заварените случаи на вертикални структури обаче не е ясно. Синият депутат Ваньо Шарков заяви пред Mediapool, че това е въпрос на бъдещо законодателно решение.

Изписване на повече генерични лекарства и намаляване на надценките

Според сините трябва да се регламентира съотношението между генерични и оригинални лекарства в пропорция 3:1 в полза на генеричните за лекарствата, плащани с обществени средства. “В момента съотношението е 50:50, а оригиналните лекарства са много по-скъпи“, коментира Шарков.

От Синята коалиция настояват още за коригиране на допустимите надценки за търговия на едро и на дребно и разработване на политики по предписването и отпускането на лекарства. Сега търговците на едро имат право на надценки между 6% и 10%, а аптеките средно на 20%. “Надценките са уредени в подзаконов нормативен акт и е въпрос на преговори между здравното министерство и търговците. Имаше момент, в който някои надценки бяха 32%, така че е въпрос на преговори. В условия на икономическа криза всяка част от обществото трябва да поеме тежестите“, заяви Шарков.

МЗ да определя цените, а НЗОК - процентите, които ще плаща

Друго предложение е НЗОК да поеме изцяло отговорността за решенията в реимбурсната политика, като разходите за лекарства да не надхвърлят 20% от всички здравно осигурителни плащания . Сега от 2.6 млрд. лева бюджет 500 млн. лева са за лекарства.

На касата беше отнето правото сама да определя нивата на реимбурсиране с мотива, че по този начин процесът ще е по-прозрачен. От касата не веднъж са се оплаквали обаче, че цените на лекарствата и нивата на реимбурсация не са съобразени с бюджета ѝ.

Идеята на Синята коалиция е всички сега съществуващи структури и комисии да бъдат закрити и здравното министерство и ИАЛ да поемат цялата лекарствена политика, включително ценообразуването. Според Шарков здравният министър трябва да реши как вътре в министерството ще бъде организирано ценообразуването.

Предлага се още НЗОК да контролира и отчита употребата на частично или напълно реибмурсираните лекарства като публикува всеки месец на интернет-страницата си отчетите на аптеките, с които работи. Отчетите трябва да съдържат детайлна информация за отпуснатите лекарства – по вид, количество,цена, ниво на реимбурсиране, име на лекаря издал рецептата и здравноосигурителният номер на осигурения, на който е изписана рецептата и на когото са отпуснати лекарствата.

Друго предложение е да се разшири списъкът с държави, с които реферираме цените, включително и със съседни страни, които не са членки на ЕС. Тази идея фигурираше и в предложенията на вече бившия здравен министър Стефан Константинов, но не е ясно дали няма законови пречки за това.

От Синята коалиция искат парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на централните доставки на лекарства, извършени от Министерството на здравеопазването от 2005 до 2011 г., както и на прехвърлените върху 83 болници задължения за доставка на лекарства за социално значими заболявания.

Костов: Лекарственият пазар е нанесъл поразии на цялата икономика

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира в парламента в петък, че раздутият лекарствен пазар е нанесъл поразии на цялата икономика. Според него има господстващо положение на пазара.

“Възможно ли е хората, които приемат лекарства, да са с 600 000 души по-малко, а разходите за лекарства да са в пъти повече. Раздуването на този пазар е нещо абсурдно- от 380 млн. лева на 2.3 млрд. лева“, посочи Костов.

“Разходите са с четири пъти повече, което означава, че пазарът е елиминирал потребителското търсене, работни места в други сектори, нанесъл е огромни поразии на цялата българска икономика, не само върху здравето на българските граждани“, посочи той.

Костов коментира като възмутителен начина, по който по различни телевизионни канали рекламират лекарства с листовки, все едно "целият български народ е тръгнал да се лекува с листовки, да се самолекува с шарлатании пред бездейния и безжизнен поглед на управляващите", каза той.

“Има голям проблем на пазара за лекарствените средства, има и обезкървяване на възможностите на здравната каса да посреща разходите поради недостиг на средства за купуване на лекарства“, каза той.

“Крайно време е срещу някои лица да бъдат повдигнати обвинения в прокуратурата“, заяви Костов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #45

  nik
  Голяма доза истина има в критичните Ви думи към Иван Костов, г-н Иванов, но има...едно малко"но" - сигурен ли сте Вие, че с упреците Ви по основния въпрос(вкарването на герб в ЕНП и, в последствие, липсата на разобличение на тази мутрокомуноидна партия) ще бъдат съгласни лидерита на самата ЕНП?!Доколкото си спомням, и не само аз, ЕНП наложи герб, въпреки, а не със съгласието на ДСБ и Иван Костов!!!
  Освен това, увлечен в критиките си към Иван Костов и Мартин Димитров, не се ли плъзгате по наклона

 2. Анонимен
  #44

  За да спаднат цените на лекарствата са нужни промени в нормативите, които регламентират ценообразуването. Предложението на Синята коалиция не е прецизирано - какво става когато фармацевтичен производител притежава и дистрибуторска компания?!

 3. И.Иванов, Швеция
  #43


  НА EMMA

  emma 33 19:26 | 24.03.2012

  """ ... Иван Костов се държи като опозиция на ГЕРБ най-вече защитавайки тезата си почти ежедневно в БГ медиите относно полицейското насилие и иска от 2 години оставката на Цветанов ... """

  Уважаема г-це emma, защитаване от г-н Иван Костов на теза САМО НА ДУМИ, САМО В МЕДИИ, ОТ НЕМАЙ-КЪДЕ ЗА ОГЛУПЯВАНЕ НА НАИВНИ ЗА КРЕПЕНЕ НА РУИНИ ОТ ПРОПАДНАЛ ПРЕДИШЕН СОБСТВЕН ПРЕСТИЖ, за оставка на един министър, едва след като изпълненията му надминаха всичко очаквано, при

 4. Коментарът е изтрит в на от автора.
  #42
 5. Коментарът е изтрит в на от автора.
  #41
 6. Коментарът е изтрит в на от автора.
  #40
 7. Коментарът е изтрит в на от автора.
  #39
 8. Коментарът е изтрит в на от автора.
  #38
 9. Коментарът е изтрит в на от автора.
  #37
 10. emma
  #36

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.