Скандалът Аспарухов-Борисов зацикли в конспирация

Скандалът Аспарухов-Борисов зацикли в конспирация

Надпреварата между левия кандидат за кмет на София Бриго Аспарухов и досегашния столичен управник Бойко Борисов заприлича на шпионски екшън, след като във вторник в разразилия се между тях скандал се включиха и конспиративни елементи.

Ден по-рано Борисов обяви публично, че преди 15 дни Аспарухов е ходил при него и му е поискал какъвто и да е пост в ГЕРБ. Това бе отречено от червения кандидат-кмет, а самият Борисов във вторник коригира версията си, като каза, че срещата е била преди Бриго официално да стане БСП-претендентът за София.

Във вторник на въпрос на Mediapool кога е била последната им формална или неформална среща, Аспарухов не отговори конкретно с аргумента, че не си спомня, “защото срещите ми с него никога не са ме впечатлявали”. Червеният кандидат отрече да е искал някого какъвто и да е пост в партията на Борисов и посочи, че “никога подобна мисъл не ми е минала през главата”. “Аз съм в БСП и ще остана да членувам в партията”, заяви Аспарухов.

Аспарухов поиска от Борисов, ако има доказателства за твърденията си, да ги покаже, а не да отиват нещата в сферата на “конспиративните съждения”. “Питайте него как може да се изтълкува едно мое присъствие в центъра и негово в “Люлин”, например”, каза социалистът.

“Пророкувах това поведение на Борисов. Човек, който се крие и лъже за миналото си, ще лъже и за бъдещето си”, обяви на специален брифинг в щаба си Бриго Аспарухов. Допълни, че за него Борисов се е проявил като страхливец, което не “се вписва в опита му да създава визията на мачо”.

По повод думите на досегашния кмет, че се “заклева” и “да пукне”, ако лъже и не казва истината за среща с червения кандидат, Аспарухов попита дали това са изрази на политик, кандидат за кмет на София или на човек, който се стреми към премиерския пост в държавата или “е лексикон на човек от подземния свят”. “Отговорът се налага сам по себе си”, добави той, като пак каза, че в главата на “Бойко Борисов съществуват конспирации, мистерии и изявата му се вписва изцяло в мътните му разбирания за политически живот, да не говорим за коректност и морал”.

Левият кандидат призова отново кмета да излезе срещу него на открит дебат за проблемите на столицата. “Отново някой му е крив, пречи му да работи. Това поведение е на човек, който не е прекъсвал своя живот от преди 2001 г. и счита, че може да продължава в този стил да управлява и София”, заяви Аспарухов, визирайки периода преди назначаването на Борисов за главен секретар на МВР.

Според Аспарухов опонентът му заприличва на доскорошния треньор на националния ни отбор по футбол Христо Стоичков, “който се сърдеше на всички и обвиняваше всички”.

"Мутрата си е мутра и в целофан"

Водачът на червената листа Георги Кадиев от своя страна коментира по адрес на Борисов, че “мутрата си е мутра, дори когато е обвита в целофан” и че “простащина и арогантност лъхат от него”. По мнението на Кадиев, Борисов е “изтървал няколко епохи в човешкото си развитие”.

Бившият зам.-министър, който бе наречен от столичния кмет “кретен”, каза, че няма да завежда дело за обида, защото това е под достойнството му.

“Мутрата си е мутра, простакът си е простак”, повтори и лидерът на БСП-София Румен Овчаров, като цитира виетнамска поговорка “не спори с глупака, защото публиката не може да разбере кой кой е”. Овчаров за пореден път каза, че Борисов е продължител на статуквото за управление на София още от времето на Софиянски и че кметът се опитва да наложи явление, което да обсеби държавата – “простащина, мутризация, дебелоочие”. Шефът на столичните социалисти пак заподозря пореден сценарий за дискредитиране на кандидата им за кмет, защото номинираният от социалистите е единствената алтернатива на Борисов.

“Защо му е да минава в ГЕРБ, какво може да предложи една мутра на един истински генерал”, попита Овчаров, като посочи, че дори е мислил да покани Борисов да се извини, но после се отказали, защото нямали “нужда от извинение на тази мутра”.

Бриго Аспарухов и Георги Кадиев почти в един глас също заявиха, че не очакват и не приемат извинение на Борисов.

На въпрос на Mediapool дали съжалява, че е предложил някога Борисов за главен секретар на МВР, Аспарухов каза, че е “имало такъв момент, но той не е бил решаващ”.

Бойко Борисов неистово се стреми да се върне в държавното управление, допълни той.

Секретарка, охрана и зам.-кмет свидетели на срещата

“Тогава Бриго Аспарухов ми се обади в деня преди срещата с думите “може ли да се видим” и аз нямах причина да му откажа. Той дойде при мен в осем, осем и нещо сутринта в кабинета ми. Аз съм категоричен, че такава среща имаше, защото той стоеше срещу мен, не може да съм сънувал”, обясни пред Mediapool Бойко Борисов.

Той отново посочи, че при срещата им Аспарухов е заявил “своето желание да влезе в ГЕРБ, но аз най-учтиво му отказах като заявих, че го уважавам като професионалист и разузнавач, но и че нашата партия е с друга ориентация – проевропейска и евроатлантическа. Освен това не за първи път той идва в кабинета ми”, коментира кметът по повод първия сериозен скандал в столичната предизборна кампания.

По думите на Борисов идването на Аспарухов може лесно да бъде доказано с разпечатка от проследяването по клетката на мобилния му телефон. Кметът и лидер на ГЕРБ каза, че ще поиска подобна разпечатка, за да се създаде допълнителна яснота по случая и да има точния час и дата на срещата.

Бойко Борисов обаче уточни, че когато кандидатът на социалистите е бил при него, той не е бил в качеството си на кандидат на БСП, а само името му било сред първоначалните предложения.

Това означава, че ако подобна среща е имало, тя е била преди повече 15 дни, а не както преди ден обяви Борисов. Свидетели на срещата по думите на Борисов са били още секретарката, охраната, служители на администрацията и зам.-кметът Йорданка Фандъкова.

Неприсъщият речник

Лидерът на ГЕРБ призна, че при речта си пред членовете на партията в театър “София” е използвал думи от речник, който не му е присъщ. Тогава той нарече Георги Кадиев “кретен”, а министрите на БСП - “маймуни”.

“Те обаче се опитаха да засегнат хора от моето семейство и то не за първи път”, обясни Борисов. Преди два дни Георги Кадиев заяви, че приятелката на Бойко Борисов Цветелина Бориславова е ходила да предлага ”СИБанк” за оператор на парите на НАП.

“Иначе колкото по-лоша оценка ми дават Овчаров и компания, толкова по-добре говори това за мен. Това категорично опровергава тезата на Иван Костов, че ГЕРБ и БСП са общ проект. Това е моята полза от тази ситуация”, коментира Борисов.

В отговор на въпрос дали този скандал няма да повлече кампанията в една компроматна посока, той отговори, че няма нищо компроматно да се срещаш с кмета на София, както и един банкер да си търси клиенти.

“Те повлякоха този тон. Обвиняват, че съм от сивата икономика без да извадят и едно доказателство, а в същото време Кадиев като зам.-министър отговаряше за пряко за сивата икономика, която в България е огромна. Той се провали и бе уволнен заради несправяне с работата”, добави кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2007