Скопие със заявка да купи 10% от тока на АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова и Крешник Бектеши

В заявлението си за участие в процедурата за избор на инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене" Северна Македония е поискала да купи 10 процента от електроенергията на бъдещата атомна централа. Това се посочва в съобщение на Министерството на енергетиката след среща в понеделник между българския министър Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши.

За интереса на Скопие да вземе малък дял от АЕЦ "Белене" и да купува от електроенергията ѝ стана ясно в средата на август след отварянето на заявленията за участие в търга за стратегически и миноритарни инвеститори и за сключване на дългосрочни договори за тока от ядрената мощност. Тогава Петкова информира, че Северна Македония е поискала чрез държавната си енергийна компания да участва и като акционер, и като купувач на бъдещата енергия, но решение на кабинета в Скопие все още нямало.

Сега се изясни количеството ток, които иска да получи Северна Македония, но не и дали вече има правителствено одобрение за това намерение.

По думите на министър Бектеши Република Северна Македония била заинтересована от провеждане на преговори на експертно равнище във връзка с проекта АЕЦ "Белене". Петкова му отвърнала, че "в момента се прави преглед на подадените от компаниите заявления, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори. Двамата се обединили около мнението, че проектът АЕЦ "Белене" ще е от регионално значение.

Седем са заявките за стратегически инвеститор. Световно познатите са руската държавна корпорация "Росатом" чрез дъщерното си дружество "Атоменергопром", Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация и Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC). Другита са консорциуми с участието на фирми на спорния бизнесмен Христо Ковачки и германска фирма.

Освен Северна Македония, дългосрочно искат да купуват ток от АЕЦ "Белене" двама търговци на ток, единият от които е свързван с Ковачки. Този тип договори обаче принципно не са разрешение от Европейския съюз.

Петкова и Бектеши са набелязали възможности за разширяване на сътрудничеството между двете държави и в областта на природния газ, и на електроенергетиката. "Реализацията на съвместни проекти ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност, изграждане на междусистемна свързаност и либерализация на електроенергийния пазар", посочва се в прессъобщението.

Северномакедонският министър информирал за въведени в законодателството на страната европейски енергийни регламенти. Според колежката му това ще допринесе за обединението на пазарите "Ден напред" на двете страни в търговията с електроенергия, за каквото се разбраха през април 2019 г. "Българската независима енергийна борса", Македонският електропреносен системен оператор, Енергийната регулаторна комисия на Северна Македония и "Електроенергийният системен оператор" на България. Двамата министри са се разбрали да се ускори работата по пазарната интеграция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес