Скопие: Търсим бързо решение със София, но ще бъдем много внимателни за Гоце Делчев

Заев и Борисов, сн. БГНЕС, архив

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев коментира, че ще бъде внимателен в отговорите на въпросите на България за решаване на въпроса за Гоце Делчев и за езика, тъй като трябва да се постигне решение, което ще бъде от полза и в интерес и на двете страни.

"Ние сме фокусирани върху намирането на бързо решение на въпроса, пред който сме изправени. Гаранцията за свързаните с идентичността въпроси е потвърдена в Договора за добросъседство с България, а това са македонският език и македонският народ. Аз вярвам, че всички тези документи, коментари, които излизат, са само желание за решаване на тази четвърта историческа глава или шеста историческа личност, което може да бъде отлична възможност да ни сплоти, да ни сближи, да укрепва приятелството, заяви Заев на пресконференция с Франсис Фанън, помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси, цитиран от БТА.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи ще посети България следващата седмица преди Заев да направи официално посещение в края на октомври или началото на ноември, отбелязва МИА.

"Надявам се много скоро да посетя София, където ще имаме възможност да обсъдим много проекти, главно икономически проекти. Един от тях ще бъде газова връзка, въпрос, който по-рано днес обсъждахме. Но аз определено вярвам, че всичко, което предстои пред нас, е още един сигнал за позитивно сътрудничество в целия регион", посочи Заев.

Според премиера на Северна Македония историческите въпроси трябва да бъдат възприемани като възможност за подобряване на цялостното сътрудничество. По-рано той каза, че те са работа на историците, а не на политиците.

Въпреки заканата на българския военен министър Красимир Каракачанов, че София ще блокира първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, която се очаква през декември, Скопие официално коментира, че очаква от българска страна само подкрепа и не вярва, че може да се стигне до такъв сценарий.

След заканата на Каракачанов се очаква да има заседание на общата историческа комисия в средата на октомври. Тогава ще се обсъди въпросът за Гоце Делчев, който бе посочен конкретно от Каракачанов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България