Зоран Заев: Няма план "Б" за преговорите с България

Зоран Заев и Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че няма план "Б" в преговорите с България.

"Ако имам план "Б", това означава, че се отказвам от план "А". А аз не се отказвам" - посочи Заев, цитиран от в. "Слободен печат".

София заплаши Скопие, че може да блокира първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, която се очаква през декември, ако няма напредък по историческите въпроси.

Заев обаче каза, че вече са постигнати големи цели като договора с Гърция и смята, че и с България ще бъде постигнат договор.

"Що се отнася до Гоце Делчев, той ще бъде мост на приятелството с България", добави Зоран Заев.

В петък се провежда заседание на съвместната комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония в Скопие, която заседава за пръв път след почти година.

Президентът Румен Радев коментира, че българските представители в комисията са "професионалисти в своята област и както досега те ще отстояват историческата истина и българския национален интерес".

По думите на Радев политиците, които вземат решения обаче не може да абдикират от историческата истина.

"Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство, на добри взаимни отношения. Това е отговорност преди всичко на страната-кандидат за членство в Европейския съюз. За компромиси винаги има място. Компромиси не могат да бъдат извършвани с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза от своя страна, че смяна на член на комисията от страна на Северна Македония и подготвен за претопяване паметник на Борис Сарафов не са жестове на добросъседство.

"Моята политика към политиците в Скопие е да спрат да лежат на онази кълка, на която лежат до момента и да чакат някой да притиска България. Да си спазват договора, да бъдат честни, да се държат почтено. Иначе честно казано, не виждам какво могат да очакват положително от наша страна", каза Каракачанов.

По-рано президентът Румен Радев заяви, че българските представители в нея са "професионалисти в своята област и, както досега, те ще отстояват историческата истина и българския национален интерес“.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък предупреди, че смяна на член на комисията от страна на Северна Македония и подготвен за претопяване паметник на Борис Сарафов не са жестове на добросъседство

Споделяне

Още по темата

Още от Свят