Спекулации в Скопие, че България иска нов договор, като гръцкия

Християн Мицковски, сн. БГНЕС

Лидерът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ смята, че България е поискала от Северна Македония да бъде подписан нов договор, подобен на Преспанското споразумение между Скопие и Атина. Подобна информация засега не е излизала публично от българските или македонските управляващи.

"Трябва да бъде попитан министърът на външните работи Буяр Османи дали е вярно, че искането на нашия външен министър Екатерина Захариева е било да се подпише нов договор между Скопие и София, който практически ще е много подобен на Преспанския договор с Гърция", каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, цитиран от вестник "Независен". 

В края на миналата седмица на посещение у нас бе македонският външен министър Буяр Османи. След срещите си с него премиерът Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева смекчиха тона към Скопие, наложен от военния министър Красимир Каракачанов, но настояха югозападната ни съседка да направи "необходимите компромиси" по пътя си към Европейския съюз.

Македонският премиер Зоран Заев обаче коментира, че "исканията, идващи от София, не са нито европейски, нито добросъседски" и предупреди, че има реална опасност първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, която се очаква през декември, да бъде отменена заради българските изисквания, които оценяват като "неевропейски".

"Нека попитаме Буяр Османи дали Захариева е искала да подпише ново споразумение, подобно на Преспанското споразумение с конституционни изменения, които да определят съществуването на македонската нация и език от 1945 г. нататък, докато преди 1945 г. ние сме били нещо друго. Тук трябва да попитаме Буяр дали това е вярно и дали точно тези искания са условие за по-нататъшно продължаване на преговорите с ЕС", каза Мицковски, цитиран от "Фокус". 

Според него не трябва да се оставят политици, които спасявайки политическите си кариери унищожават народа, "асимилирайки нацията, унищожавайки съвременната македонска държава".

Договорът за добросъседство между двете страни бе подписан през 2017 година от премиерите Заев и Борисов.  За разлика от споразумението между Северна Македония и Гърция, което е изпълнено с конкретика, в българският договор е предимно пожелателен. 

Мицкоски каза, че министър-председателят Зоран Заев през 2016 г. е обещал на българските политици, че "всичко ще бъде признато, само българите да го подкрепят да бъде премиер". Засега обаче това не се вижда на практика. 

"Разговарял съм лично на срещи в Европейската народна партия с български политици, които са част от тази европейска партия, и те ми казват, че това, което искат днес, практически е обещание на Зоран Заев още от 2016-та година, преди тези избори. Още от тогава е обещанието – вие ме подкрепете да направя правителство и не се притеснявайте, ще решим всичко. Тук ви го казвам и тези хора сега търсят обещаното", каза Мицковски.

Говорейки за спора с България, Мицкоски добави, че историците са само единия фронт, където се води битката.

По-късно тази седмица се очаква съвместната историческа комисия, която трябва да изчисти спорните въпроси между двете страни, да заседава за пръв път тази година. Основна тема ще бъде Гоце Делчев. 

Българският премиер Бойко Борисов настоя до 10 ноември да има конкретни резултати, и може да се очаква македонските представители в комисията да задвиждат работата си. 

Споделяне

Още по темата

Още от България