След дарение от Пеевски, в Банско започва масово тестване за коронавирус

След дарение от Пеевски, в Банско започва масово тестване за коронавирус

На Цветница в Банско започва обещаното в началото на седмицата от премиера масово тестване на населението. Изследването трябва да установи дали има изграден  колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина, която бе вдигната. Освен предоставените от националния оперативен щаб, 2000 бързи теста бяха дарени на община Банско от политика от ДПС Делян Пеевски.

Масовото тестване трябваше да започне в средата на тази седмица, но бе отложено поради липса на консумативи. Преди ден стана ясно, че Пеевски е спасил положението, кото е дарил 2000 теста.

Те са били транспортирани до Банско от кмета на Белица Радослав Ревански, който координира дарителската кампания на Делян Пеевски в страната.

Националният оперативен щаб е информирал общинското ръководство, че тестовете вече са доставени и има готовност изследването да започне, потвърди кметът Иван Кадев, цитиран от БНР.

По указанията на Районната здравна инспекция са изготвени списъци с  хората, които  са обхванати в мащабното тестване.  Първо ще бъдат изследвани служителите на полицията, които след това поемат отговорността към спазването на ограничителните мерки по време на празника.

В колективните групи за тестване са лекарите, екипите на спешна помощ,  работещите на първа линия от общинската администрация, хотелите, заведенията, планинските спасители, учителите:

Ще има възможност да бъдат тествани и хора от другите населени места в общината.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус