След ДНСК, и Фандъкова препрати спорния "Златен век" към съда

Сн. БГНЕС

Абсурдната ситуация с отказа на институциите да вземат ясно отношение по спорния казус със сградата "Златен век" на "Артекс" вече повдига въпроса защо данъкоплатците издържат централната и местната власт, след като те препращат цялата отговорност към съда.

Столичната община продължава да държи на становището си, че разрешението за строеж на сградата е изтекло, но засега не е ясно дали ще легитимира това свое твърдение в някакъв документ. Кметът Фандъкова в петък припомни, че Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) към МРРБ е компетентният орган по отношение законността на строителството и тя се е произнесла, че трябва да се изчака съдебно решение по жалба, внесена по казуса.

ДНСК обяви ден по-рано, че "Златен век" се изгражда със законно издадени строителни книжа, но не даде ясен отговор на въпроса дали те са валидни. Шефът на строителния контрол арх. Иван Несторов по-скоро опроверга главния архитект на София Здравко Здравков, че разрешението за строеж е изтекло.

"Становището на главния архитект, който е представител на общината е, че срокът на разрешението за строеж е изтекъл", каза в петък Йорданка Фандъкова.

Засега обаче това е само официална позиция на Столична община пред медиите, която не е залегнала в документ на местната власт. На въпрос дали смята, че главният архитект трябва да заяви в някакъв документ становището си за изтеклото разрешение, кметът отговори, че това са правни въпроси, които не може да коментира на крак.

Фандъкова допълни, че "вероятно въпросът дали строежът е законен, не е толкова прост", а компетентен орган е ДНСК. "Компетентните органи казаха своето мнение. Има съдебно дело. Случаят предстои да се развие", каза в заключение Фандъкова.

Тя е поредната институция, която препраща евентуалното решение по казуса към съда. Същото ден по-рано направи шефът на ДНСК арх. Иван Несторов. Той отказа да влиза в детайли по срока на разрешението за строеж, тъй като по случая имало подадена жалба от инициативния граждански комитет "Лозенец", който от години се бори срещу построяването на високата сграда. Според Несторов трябвало да се изчака решението по това дело, по което ДНСК била страна.

Според представителите на инициативния комитет обаче твърденията на Несторов са манипулация. Хората обясниха, че жалбата им е по липсата на действия от страна на ДНСК за спиране на строежа, който според гражданите е с изтекло още през ноември 2017 г. разрешение за строеж.

"Възможно е в хода на това дело съдът да се произнесе по валидността на разрешението за строеж, тъй като в жалбата се иска ДНСК да спре да бездейства и да каже до кога е валидно то", обясни общинският съветник Войслав Тодоров, който е и член на инициативния комитет. Според него строителният контрол ще изчака евентуално съдът да го задължи да се произнесе за валидността на строителните книжа. Което може да отнеме време.

В четвъртък арх. Несторов се позова на съдебна практика на Върховния административен съд, според която разрешенията за строеж се удължавали при всяко решение за тяхното допълване. Според юристи не е сигурно, че подобна практика е "трайна". Възможно е цитираното от Несторов решение, както и няколко други подобни случая да са изключение от "трайната съдебна практика".

Ако обаче аргументите на съда, популяризирани от ДНСК, бъдат приети, разрешението за сградата "Златен век" е било удължено с допълнение, касаещо изменение на инвестиционния проект, издадено от арх. Здравко Здравков през август 2018 г. Несторов не успя да уточни с какъв срок е продължена валидността на документа за строеж, издаден през 2007 г.

Според цитираното съдебно решение с всяко допълване на разрешението за строеж, срокът му на валидност започва да тече отначало. Ако това се приложи за случая на "Артекс", то разрешението за строеж за "Златен век" трябва да изтича през 2023 г. Самата строителна компания твърди, че има валиден документ до 2020 г. Фирмата се позовава на промени в Закона за устройство на територията, които удължават срока на разрешенията за строеж на обекти като "Златен век". Според вносителя на текста Александър Ненков от ГЕРБ те не важат за заварени случаи, а случаят със "Златен век" е точно такъв.

Столичната община отхвърля и двете тълкувания - на "Артекс" и на ДНСК, и продължава да държи на това, че разрешението е изтекло.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес