След като влязоха в ЕС, българите полегнаха да си починат

След като влязоха в ЕС, българите полегнаха да си починат

"Дойдох веднага след присъединяването. Тогава чувството бе, че след като бяха положили много усилия да минат финалната линия, българите бяха полегнали в тревата да си починат". Това впечатление сподели в интервю за в. "24 часа" френският посланик у нас Етиен дьо Понсен.

Той е на финала на мандата си у нас като първи дипломат на Франция. След като напусне страната ни, Дьо Понсен ще замине като ръководител на френската дипломатическа мисия в Кения и Сомалия.

У нас посланикът направи впечатление с няколко публични прояви, които ангажираха силно общественото мнение - той отвори личен блог с доста прямите впечатления на чужд гражданин от страната ни, категорично подкрепи подновяването на делото "Борилски" от български съд и зае критична позиция към положението на ромите в България, като даде идея да се създаде отделен министерски пост по ромския въпрос.

"Влизането в ЕС не е краят на състезанието. Трябваше машината да заработи отново. И Еврокомисията стори това чрез докладите си, които понякога бяха доста сурови. Нещата потръгнаха, по-специално в сферата на борбата с организираната престъпност и корупцията", продължи посланикът в интервюто.

"Сега най-спешна е реформата в правосъдието. Без ефикасно правосъдие доверието на хората в държавата няма да бъде възстановено и борбата срещу корупцията ще продължи да среща трудности", каза още той.

Посланикът не прие упрека към него, отправен от публични фигури, че се е намесвал недопустимо във вътрешните работи на страната.

"Нещата трябва да се разграничават. Случаят “Борилски” е специфичен. Престъплението бе извършено в Париж, то бе изключително жестоко, а разследването бе проведено по перфектен начин от френската полиция. И не беше приемливо българското правосъдие да не вземе предвид събраните доказателства. Моята роля бе да сигнализирам, че доказателствата трябва да бъдат зачетени. Щом това стана, виновните бяха установени и осъдени", защити се дипломатът.

А по повод на идеята в България да се създаде министерски пост за проблемите на ромите, Етиен дьо Понсен поясни: "Във всяка страна, когато има да се решава тежък проблем, се създава институция или координираща структура, която да отговаря за него. Във Франция през 60-те години трябваше да бъдат реинтегрирани изгонените от Алжир французи и беше създадено министерство за репатрираните. Ромското малцинство в България и региона изпитва големи трудности, а те са ясни за всички - слабо посещаване на училище, трудности за намиране на работа, лоши условия в ромските квартали... В такива случаи често - не казвам винаги, се създава специализирано звено, което да решава тези проблеми"

"Радвам се, че идеята ми породи дебат. Не съм имал други намерения освен да предизвикам дебат. Аз съм от дипломатите, които казват нещата. Така разбирам работата си", каза още той.

Дьо Понсен не се съгласи и с упреците в ЕС към Франция, че е депортирала роми. "Първо трябва да се разбере точно каква е френската политика към българските граждани, които се настаняват във Франция за повече от 3 месеца. Връщането на роми в България се прави от години, т.е. това не е нова политика. Тя засяга изключително малък брой хора, като 80% от тях се връщат доброволно срещу известна сума", каза той.

"Да се използва думата депортиране, е нелепо, когато става дума за хора, които се връщат в родината си. Още по-малко може да се говори за групови депортирания, тъй като случаят на всеки един, когато връщането не е доброволно, се решава под контрола на съдия", повтори позицията на страната си посланикът.

"Още преди възникването на кризата заедно с други посланици аз проведох кампании за привличане на вниманието към условията, в които живеят тези хора. Посещавал съм ромски квартали в София, Пловдив и Сливен много преди избухването на полемиката. Нашата теза е, че това население трябва да се интегрира в собствената си страна, да намери мястото си в българското общество, да му се създадат условия да не мигрира. Когато човек посети тези квартали, първото, което му идва наум, е къде са европейските пари. Там се живее като в Третия свят, а вие сте част от ЕС и жителите им имат правото да получават европейски фондове", продължи коментара си по ромския въпрос Етиен дьо Понсен, като добави, че не може да отговори на въпроса къде са тези пари и дали са откраднати.

А по повод на блога си, който направи силно впечатление с "недипломатичността" на впечатленията на дипломата от България от лъскавите вечерни заведения и от скъпите коли пред тях, Етиен дьо Понсен обясни:

"Дипломацията се променя. Аз вярвам, че трябва да се комуникира много. Добре е да се действа, но е добре също и хората да знаят, че се действа. Блогът беше начин да представя нещата по различен начин, оставайки, разбира се, в определени рамки...Частни кортежи с по 3 коли охрана не са нормални за един чужденец. В това отношение блогът върши чудесна работа - да казва: внимание, на вас това може да ви се струва в реда на нещата, но за външния наблюдател не е".

Споделяне

Още по темата

Още от България