Сметната палата ще прави три одита за харченето покрай Covid-19

Отменят се проверките на Природен парк "Витоша" и безопасността по пътищата

Сметната палата ще прави три одита за харченето покрай Covid-19

Сметната палата ще извърши три одита на разходите по прилагането на мерките в борбата с Covid-19, съобщиха от институцията в петък.

Първият обхваща икономическите мерки за микро, малки и средни предприятия, вторият – социалните мерки, а третият – разходите за земеделците.

И трите са за периода 1 февруари 2020 г. - 31 март 2021 г., като Сметната палата ще започне работа по тях още през септември тази година и ще продължи най-малко шест месеца.

Ще бъдат проверени министерствата на финансите, икономиката, социалната политика, земеделието, а също и Държавен фонд "Земеделие".

За да направи трите одита, палатата е изменила годишната си програма и е прекратила други задачи. Това са 4 одита, които бяха планирани за 2020 г. - на управлението на Природен парк "Витоша", на политиката за безопасност на движението по пътищата, на дейността на Комисията за защита на личните данни и на Оперативна програма "Транспорт".

"Така (Сметната палата, б. р.) ще може да фокусира усилията си върху безпрецедентните предизвикателства, причинени от пандемията, и предприетите мерки от правителството за намаляването на тежестта от кризата за българските граждани и бизнеса, които ангажират значителен финансов ресурс", посочиха оттам.

Европейската сметна палата (EСП) също преразгледа работната си програма за 2020 г. и прибави два прегледа със специално внимание върху кризата, свързана с Covid-19.

Междувременно, парламентът вече създаде временна анкетна комисия, която ще следи правителствените разходи в кризата. Нейн председател е Йордан Цонев от ДПС. Тя вече е провела три заседания, на които е приела вътрешни правила и е изслушала вицепремиера Томислав Дончев, бившия икономически министър Емил Караниколов и шефката на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" Илияна Илиева.

В началото на април правителството веднъж вече актуализира Бюджет 2020, като допусна дефицит от 3.5 млрд. лв. Една от най-големите мерки, финансирана с пари от бюджета, е схемата 60/40 за подкрепа на заетостта, сред чиито най-големи бенефициенти се оказаха луксозните хотели. Въпреки това покрай ежедневните протести срещу властта в последните седмици премиерът Бойко Борисов обяви допълнителен пакет разходи заради коронакризата на обща стойност 1.2 млрд. лв., повечето от които са със социален характер. Те обаче не влизат в досегашните бюджетни разчети и вариантите са или да увеличат дефицита, което не може да стане без нова актуализация, или да изместят други, планирани вече разходи.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?