Сметната палата ще прави три одита за харченето покрай Covid-19

Отменят се проверките на Природен парк "Витоша" и безопасността по пътищата

Сметната палата ще прави три одита за харченето покрай Covid-19

Сметната палата ще извърши три одита на разходите по прилагането на мерките в борбата с Covid-19, съобщиха от институцията в петък.

Първият обхваща икономическите мерки за микро, малки и средни предприятия, вторият – социалните мерки, а третият – разходите за земеделците.

И трите са за периода 1 февруари 2020 г. - 31 март 2021 г., като Сметната палата ще започне работа по тях още през септември тази година и ще продължи най-малко шест месеца.

Ще бъдат проверени министерствата на финансите, икономиката, социалната политика, земеделието, а също и Държавен фонд "Земеделие".

За да направи трите одита, палатата е изменила годишната си програма и е прекратила други задачи. Това са 4 одита, които бяха планирани за 2020 г. - на управлението на Природен парк "Витоша", на политиката за безопасност на движението по пътищата, на дейността на Комисията за защита на личните данни и на Оперативна програма "Транспорт".

"Така (Сметната палата, б. р.) ще може да фокусира усилията си върху безпрецедентните предизвикателства, причинени от пандемията, и предприетите мерки от правителството за намаляването на тежестта от кризата за българските граждани и бизнеса, които ангажират значителен финансов ресурс", посочиха оттам.

Европейската сметна палата (EСП) също преразгледа работната си програма за 2020 г. и прибави два прегледа със специално внимание върху кризата, свързана с Covid-19.

Междувременно, парламентът вече създаде временна анкетна комисия, която ще следи правителствените разходи в кризата. Нейн председател е Йордан Цонев от ДПС. Тя вече е провела три заседания, на които е приела вътрешни правила и е изслушала вицепремиера Томислав Дончев, бившия икономически министър Емил Караниколов и шефката на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" Илияна Илиева.

В началото на април правителството веднъж вече актуализира Бюджет 2020, като допусна дефицит от 3.5 млрд. лв. Една от най-големите мерки, финансирана с пари от бюджета, е схемата 60/40 за подкрепа на заетостта, сред чиито най-големи бенефициенти се оказаха луксозните хотели. Въпреки това покрай ежедневните протести срещу властта в последните седмици премиерът Бойко Борисов обяви допълнителен пакет разходи заради коронакризата на обща стойност 1.2 млрд. лв., повечето от които са със социален характер. Те обаче не влизат в досегашните бюджетни разчети и вариантите са или да увеличат дефицита, което не може да стане без нова актуализация, или да изместят други, планирани вече разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес