Снети са обвиненията срещу Саркози за незаконно финансиране

Съд във френския югозападен град Бордо сне обвиненията в незаконно финансиране на предизборна кампания срещу бившия президент Никола Саркози в аферата Бетанкур, съобщиха френски вестници, цитирани от ДПА. През март Саркози бе обвинен, че получил незаконни дарения от наследничката на козметичната компания "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур.

Според обвиненията 90-годишната милиардерка Лилиан Бетанкур, определена от сп. "Форбс" като най-богатата жена в света, е дарявала пликове с пари в брой за предизборната кампания на Саркози през 2007 г. Бившата ѝ счетоводителка заяви на полицията през 2010 г., че е била инструктирана от финансовия мениджър на Бетанкур да изтегли 150 000 евро в брой за предизборната кампания. Саркози, който по онова време бе вътрешен министър, отрича обвиненията.

Във Франция индивидуалните дарения за политически кампании са максимум 7500 евро.

Регионалният в. "Сюд Уест" и националният в. "Монд" съобщиха, че съдът изненадващо е решил да снеме обвиненията, защото преценил, че няма достатъчно основания за водене на дело.

Други 10 обвиняеми по това дело, сред които бившият министър на бюджета Ерик Вьорт, обаче ще бъдат съдени през 2014 г., пишат вестниците, позовавайки се на съдебни източници.

Прокуратурата в Бордо отказа да потвърди новината и заяви, че ще направи официално изявление утре сутрин. Саркози още не е коментирал.

Отпадането на обвиненията срещу Саркози улеснява очакваното му завръщане в политиката, отбелязва ДПА. Консервативният бивш президент, който ръководи страната между 2007 и 2012 г., не крие готовността си да се яви на реванш срещу сегашния президент социалист Франсоа Оланд на изборите през 2017 г.

Според допитвания Саркози е един от политиците с най-висок рейтинг във Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?