Социалистите играха контра на Станишев за партийното ръководство

Въпреки че преди две седмици с апаратни хватки успя да овладее партията и беше преизбран за лидер на БСП, в събота Сергей Станишев не успя да получи подкрепа за цялото предложено от него Изпълнително бюро (ИБ) и петима от кандидатите изпаднаха "извън борда". Така вместо 21 тясното партийно ръководство ще е от 17 души.

С тайно гласуване пленумът не одобри Димчо Михалевски, депутат, бивш зам.-регионален министър , номиниран и за говорител на партията, Георги Пирински, който от години насам неизменно е част от червеното ръководство, издателят на в. "Дума" Николай Малинов, близък до лидера на БСП-София Румен Овчаров. В бюрото не влязоха и председателят на варненската организация Борислав Гуцанов, както и бившият зам.-министър на екологията Атанас Костадинов.

Според близки до  Станишев  "не става дума за негово бламиране,  а за отношение към отделния човек".

Очаквано в ИБ не попаднаха Румен Петков и Румен Овчаров, които още преди конгреса на 18 октомври настояха Станишев да подаде оставка и да си "отиде с мир". Според тях Станишев е "неспособен да постигне" нужното на БСП обновление и "радикална промяна". За пръв път от години двамата, които не се славят с топли отношения помежду си, се обединиха срещу Станишев, но въпреки това не успяха да го свалят от председателското място.

В новото бюро не попада и близкият до Станишев досегашен секретар по медийната политика Антон Кутев, който според висши социалисти ще работи "по-усилено в парламентарната група" и "вероятно ще стане неин зам.-председател". От ИБ изпадна и Мая Манолова, която също е в добри отношения със Станишев.

Досегашният главен секретар Димитър Дъбов, "ковчежникът" на партията, също се отказа да влиза в бюрото още преди конгреса, както постъпи и Стефан Данаилов.

В крайния вариант на бюрото влезе Евгений Узунов, който в понеделник официално ще депозира оставката си като народен представител и се отдава само на партийна работа. На негово място в парламента от Ловеч ще влезе Димитър Горов, който също става част от червеното ръководство. Негови членове са още Михаил Миков, Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Деница Златева, Катя Николова, Ваня Добрева, Бойко Великов, Дора Янкова. В ИБ място намериха лидерът на вътрешно-партийната опозиция Янаки Стоилов (събрал най-много гласове - 93), както и новоизбрания лидер на БСП-Пловдив Илия Баташки. Владимир Топенчаров, който е представител на ветераните и досега беше член на ИБ, Кристиян Вигенин и лидерът на младежкото движение Явор Гечев попадат също в ИБ. Според участници в пленума Кирил Добрев, който също влезе в ръководството заедно с Бойко Великов, са получили най-малко гласове.

След пленума и Румен Петков, и Димитър Дъбов, коментираха, че новото бюро е "на статуквото", че в него не са влезли "силни личности", както и че не се е получило така нужното "обновление". Овчаров пък директно е заявил пред съпартийците си, че не е съгласен с предлаганото ИБ и че софийската организация, която е най-голяма, отново е слабо представена.

Самият Станишев обаче контрира, че в избора си е "търсил баланс между приемственост и промяна, съчетание на авторитет в партията  и извън нея".

"Червените куфарчета с пари"

Преди изборът на новото ИБ на заседанието бе предложено приемането на декларация по повод 20 години от началото на демократичните промени. И така в средите на левицата отново се "претопли" темата за раздавани "червени куфарчета с пари" на близки до партията, за незаконно забогатели по време на прехода и пр.

Още в началото социалистът от София Росен Малинов заяви, че БСП трябва "да отговори как стана така, че едни хора си легнаха с цървули, а се събудиха с обувки от крокодилска кожа". Според него в декларацията било нужно да има оценка, "че това е криминален преход, в който приватизация стана мръсна дума, а активи на държавата и общините бяха присвоени".

След Малинов се изказа Татяна Дончева, която заяви, че "няма състоятелно говорене за справедливост и солидарност, ако не започнем да говорим сериозно по темата за преразпределението на националното богатство в периода 1990 - 1992 г.".

"Няма как да продължаваме да замръчкваме темата за създаването на банковата система до 1992 г. ", каза Дончева и попита кой е правил списъците за раздаване на необезпечени кредити. "Кой и защо точно той стана богат за една нощ. Няма община в България, в която някой спортист да не е станал богаташ по този начин", каза още Дончева.

Твърденията ѝ предизвикаха отколешния ѝ опонент Румен Петков, който заяви, че познава много възпитаници на спортната гимназия в Плевен, но не знае някой от тях да е забогатял по списък. "Да твърдим подобни неща, означава да обидим и да сложим под общ знаменател цяло съсловие", каза бившият вътрешен министър. И допълни, че след като се чуват такива мнения за раздаване на куфарчета с пари, то не е чудно и че БСП загуби на последните избори.

"Да твърдим, че сме раздавали куфарчета с пари, без абсолютно никакви аргументи и доказателства, означава, че ние ще сме съучастници в убийството на БСП и обявяваме БСП за извънзаконово образувание", смята Петков.

Той предложи новото ИБ да отговори на поставените въпроси в залата за раздаваните куфарчета с пари по списъци, което предстои да видим дали ще се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?