"Сова Харис": Две трети от хората одобряват действията на главния прокурор

Повече от две трети или около 69% от хората одобряват действията на главния прокурор Сотир Цацаров. На това мнение са болшинството симпатизанти на повечето политически сили, 89% от гласувалите за Коалиция за България и 61% от електората на ГЕРБ. Това показват резултатите от проучване на социологическата агенция "Сова Харис", извършено по поръчка на БГНЕС.

Най-висок е делът на хората, които считат, че действията на прокуратурата, свързани със случая на откритите допълнителни бюлетини, са били безпристрастни – около 51%. Това се подкрепя от 86% от гласувалите за "Атака", 78% за Коалиция за България, 58% от политически сили с резултат на изборите под 4% от гласовете, 49% от електората на ГЕРБ и около една трета от негласувалите.

Около 27% от пълнолетното население на големите градове на страната смятат, че прокуратурата не е била безпристрастна. Около това твърдение се обединяват 38% от негласувалите и 35% от поддръжниците на ГЕРБ.

Преобладаващата част (56%) от хората са убедени, че откритите в печатницата в Костинброд 350 000 незаконни бюлетини не са технически брак, а са били предназначени за незаконно гласуване. Това мнение се споделя от 79% от гласувалите за Атака, 78% от гласувалите за Коалиция за България, 72% от гласувалите за партия или коалиция с резултат на изборите под 4% от гласовете, 68% от негласувалите и 20% от електората на ГЕРБ. В същото време всеки втори гласоподавател на ГЕРБ е уверен, че откритите допълнителни бюлетини са технически брак.

Около една четвърт или 27% от хората са гледали или слушали пресконференцията на главния прокурор в сряда. Тя е била основен акцент от деня за 46% от гласоподавателите на Коалиция за България, 31% от гласувалите за ГЕРБ, 24% от гласувалите за други политически сили, 18% от негласувалите. В същото време изобщо не са проявили интерес към пресконференцията близо 37% от хората.

23% от хората споделят мнението, че изборите на 12 май са били проведени честно. Това мнение се споделя от всеки втори гласоподавател на ГЕРБ, от 15% от електората на Коалиция за България, 15% от гласувалите за други политически сили и от около 7% от негласувалите.

По-висок е делът на хората – 40%, които считат, че изборите не са били честни, имало е много нарушения, купен и даден чрез принуда вот. Любопитен е съставът на тази група: това са 54% от гласувалите за партии, които няма да бъдат парламентарно представени в новия парламент, 52% от негласувалите, 41% от хората, които отказват да посочат за кого са гласували на отминалия парламентарен вот, 39% от гласоподавателите на Коалиция за България и 19% от електората на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?