Спешните медици няма да описват всяка минута с Covid-пациент, но недоволството им продължава

Те са против бонусите да са само при контакт с доказано заразени

Спешните медици няма да описват всяка минута с Covid-пациент, но недоволството им продължава

Спешните медици няма да описват по минути прекараното време с болни от коронавирус, стана ясно от дадените от Министерството на здравеопазването разяснения след като работещите в спешните центрове се разбунтуваха срещу новата методика, по която ще получават допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда. Въпреки това обаче недоволството остава, тъй като спешните медици не одобряват новото изискване пари да се получават само за доказано заразени с Covid-19. Причината е, че голяма част от адресите, които посещават са на хора, които не са диагностицирани официално.

В четвъртък следобед д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешна помощ е била на среща в МЗ със зам-министър Димитър Петров, на която ведомството е дало разяснения по методиката.

"На срещата присъства и експерт от финансовия отдел на МЗ. След като ме изслушаха, те установиха,че методиката се тълкува неправилно и ми разясниха някой подробности, които ще бъдат, разпратени до всички центрове за спешна медицинска помощ ЦСМП", обясни Кателиева.

След като е чула разясненията, Кателиева смята, че допълнителното заплащане по новата методика ще е справедливо. Тя обяснява, че на всяко дежурство, на което колегите ѝ диагностицират, лекуват или транспортират пациент с доказан Covid- 19, за него ще получат допълнително възнаграждение. Бонусът е 6.49 лева на час, т.е. при 12-часово дежурство, на което е имало Covid пациент, ще получават около 78 лева. На дежурства, на които нямат контакти с пациенти с доказан Coviа-19, съответно няма да получават допълнителни средства към заплатата.

Новината, обаче, не беше посрещната с възторг от работещите в системата. Според тях обясненията на МЗ се разминават с получените първоночално в ЦСМП методика и отчетни форми. Затова те очакват да получат новите указание от МЗ. Освен това са твърдо против, че в методиката е превдидено заплащане само за доказаните случаи на Covid- 19.

Причината е, че много често ходят при недиагностицирани пациенти, които в последствие се оказват с Covid. Те дават пример, че при предишните вълни редовно са карали в болниците пациенти, които първоначално са престоявали в буферни триажни зони, докато се тестват и се докаже дали са заразени, за да бъдат пренасочени към Covid отделение или друго. През това време обаче вече линейката си е тръгнала и вече обслужва друг адрес.

Като цяло спешните медици смятат, че проблемът с ниското им заплащане трябва да се реши трайно, а не под формата на добавки към заплатите им.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус