Специалисти настояват затлъстяването да бъде признато за хронично заболяване

60% от населението в България е с наднормено тегло и това е рисков фактор при много болести, включително Covid-19

Специалисти настояват затлъстяването да бъде признато за хронично заболяване

60% от населението в България е с наднормено тегло и страната ни да се намира на едно от водещите места по детско затлъстяване в ЕС. Същевременно според последните проучвания хората със затлъстяване представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея.

Причината е, че затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на редица социалнозначими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдови инциденти като инсулт и инфаркт, синдром на сънна апнея с дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, онкологични заболявания и с по-висока обща смъртност на населението.

Затова специалисти настояват затлъстяването да бъде признато за хронично заболяване от държавата и са се обединили в Българско дружество по бариатрична/метаболитна хирургия. То е създадено по инициатива на специалисти от водещи в страната болници – "Александровска", "Аджибадем Сити Клиник-Токуда", "Софиямед". Това съобщи неговият председател доц. д-р Константин Гроздев, хирург в Александровска болница.

През 1997 г. СЗО обяви световна пандемия от затлъстяване и го определи като един от най-големите проблеми на световното здравеопазване. Въпреки общоприетите тогава мерки за превенция и контрол, честотата на затлъстяването се е увеличила три пъти, тъй като все още проблемът се пренебрегва от обществото, здравните власти и редица медицински специалисти. 

Бариатричната/метаболитната хирургия е ново направление в коремната хирургия, което включва различни хирургични техники за лечение на затлъстяването. Нещо повече, тя е единственият доказан метод за ефективно лечение с дългогодишен контрол на затлъстяването и придружаващите го метаболитни заболявания като захарния диабет тип 2, което води до превенция на безплодието и развитието на онкологични заболявания, до понижаване на общата смъртност на населението и до значително намаляване на общите разходи за здравеопазване. Освен това, пациентите с коронавирусна инфекция, претърпяли бариатрична/метаболитна операция, прекарват заболяването в по-лека форма, при по-ниска смъртност. Въпреки това, този вид хирургия продължава да бъде стигматизирана в България, смятат специалистите.

Целта на новоучреденото дружество е да обедини усилията на всички специалисти и съсловни организации, имащи отношение към затлъстяването като социалнозначим проблем, за развитието и утвърждаването на бариатричната/метаболитната хирургия у нас като основен метод за лечението му, включително и за финансиране на бариатричните/метаболитните операции от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Освен това дружеството ще работи за създаването на добри практики в бариатричната/метаболитната хирургия, включително и да изработи национални препоръки за извършване на бариатричните/метаболитните операции, за да се повиши нивото и качеството им.

Споделяне

Още по темата

Още от България