Спецкомисия се заема с промени в изборното законодателство

Спецкомисия се заема с промени в изборното законодателство
Единодушно със 133 гласа "за" и без разисквания депутатите гласуваха в четвъртък създаването на временна постоянна комисия, която ще се занимава единствено с промените в изборното законодателство. Новият орган, който бе сформиран по инициатива на БСП, ще е от 15 депутати от мнозинството и опозицията, а председател е шефът на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. От левицата влизат още четирима депутати, от ДПС и НДСВ по двама, а от опозиционните групи и независимите по един.

От ПГ "Атака", която преди почти два месеца напусна НС в знак на несъгласие с управлението, имали готовност да предложат свой представител за комисията, но това ще стане най-вероятно в петък.

Като основен мотив за създаването на поредния парламентарен орган, Ангел Найденов посочи, че правната комисия е претоварена с работа по изменения на закони, свързани с мерките по правосъдието и вътрешните работи, както и че "ще се даде положителен знак, че има политическа воля" за действителна промяна на изборното законодателство.

Въпреки че някои от проектите, внесени от десницата отлежават повече от година и не се намери време да се гледат в пленарна зала, сега мнозинството е "твърдо решено" да направи така, че "да се преодолее апатията и разочарованието от политиката и политиците" от българите.

Найденов призна, че "много често промените", свързани с парламентарния вот, са съдържали "моменти на импровизация и са правени в последния момент".

След него Веселин Методиев (ДСБ) взе думата и каза, че "вече е изгубена възможността да се направят сериозни промени", като от партията поискаха в работата на новата комисия да се наблегне на два акцента- прозрачност на изборния процес и реални мерки срещу купуването на гласове. И председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов каза, че парламентът е закъснял с приемането на промените, но "с комисията се открива все пак някакъв път, по който това да се компенсира".

Като призна, че "са изпаднали в политически цайтнот", Четин Казак от ДПС призова за концентрация в работата и "възможно най-бързо" да се направят поправките.

Към момента са внесени 11 проекта за промяна на Закона за избор на народни представители и един за български представители в Европарламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България