Според КЗК във Варна няма регионален картел на горивата

Според КЗК във Варна няма регионален картел на горивата

Няма регионален картел на цените на горивата във Варна. Това заяви Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пред Нова телевизия.

Причината е конкуренцията на бензиностанциите на аптекарския бос Николай Марешки, който продава на значително по-ниски цени – средно с около 30 стотинки на литър в региона. Това принуди конкуренцията и тя да свали цените.

Марешки първо откри бензиностанция в родния си град Варна, а наскоро пусна и втора в Айтос, пред която има опашки от автомобили, включително от съседния Бургас.

В четвъртък КЗК обяви, че започва разследва за картел на горивата срещу седем вериги бензиностанции и за злоупотреба с господстващо положение на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим".

КЗК, която досега не е разбила нито един монопол или картел, започна разследването и проверката въз основа на секторен анализ, с който се зае през август 2015 г. Това се случи след възмущение на премиерът Бойко Борисов от цените и качеството на горивата у нас. Той нареди повсеместни проверки, заради резкият спад на цените на петрола на световните пазари, който не се отрази върху стойността на дизела и бензина у нас.

КЗК препоръчва да се отворят държавни складове за съхраняване на горива от внос, за да се промени ситуацията на пазара на горивата, коментира Марио Гаврилов.

Той уточни, че разследването ще покаже дали има картел на горивата на пазара в България.

Междувременно енергийни експерти настояха за много по-мащабно разследване, в което да се включат и представители на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес