Сръбският парламент настоя за автономия на сръбските общини в Косово

Парламентът на Сърбия след дълги дебати прие тази нощ резолюция за Косово и Метохия, в която се настоява за автономия на етническите сърби в Косово, предадоха световните агенции. Резолюцията бе приета един час след полунощ със 175 гласа. Против резолюцията гласуваха 19 депутати, въздържали  се нямаше, а двама депутати не гласуваха.

Косово обяви независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. Сърбия отказва да признае независимостта и продължава  частично да контролира населената предимно със сърби северна част от новата държава, отбелзва Ройтерс.

В резолюцията се предвижда  всички бъдещи договори с Прищина да бъдат в съответствие с този документ и специално се настоява за създаване на "автономна общност на сръбските общини".

Политическата платформа за разговори с представителите на институциите в Прищина предвижда всяко решение от диалога между Белград и Прищина да бъде в съответствие с конституцията и резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

В политическата платформа се казва, че Сърбия никога няма да признае  страната с население от 1,7 милиона души за независима, но премиерът Ивица Дачич предупреди  в събота, че Белград  повече не може да си позволява "да крие главата си в пясъка".

Сръбският суверенитет в Косово на практика не съществува, заяви сръбският премиер пред депутатите. Той посочи,  че сърбите в Косово  се нуждаят от институции, които ще бъдат признати от всички страни, включително и от  косовските албанци, отбелязва Ройтерс.

По-прагматичният подход  към  продължаващите преговори е свързан с желанието на Сърбия  да постигне напредък към членство в ЕС. Европейският съюз заяви, че напредъкът в преговорите с Прищина е основно условие  за получаването от Белград на дата за присъединителни преговори, посочва АП.

Твърдолинейните националисти в парламента осъдиха резолюцията и заявиха, че тя представлява "предателство".

Сръбският президент Томислав Николич приветства  приемането на документа. "Това бе типичен сръбски ден в парламента", заяви Николич, намеквайки за дълбоките разногласия в Сърбия по въпроса за Косово и по други въпроси. Ние не постигнахме пълен консенсус, но е ясно, че съществува воля да бъде намерено решение  на този проблем, посочи сръбският президент.

Ръководителят на парламентарната група на Демократическата партия  Борислав Стефанович изтъкна, че парламентарната дискусия за резолюцията  за Косово е показала  голямо разминаване в политиката на правителството и президента на Сърбия по този въпрос. Той каза, че очаква предсрочни избори тази година, отбелязва Танюг.

Приетият тази нощ документ е единадесета резолюция за Косово за изминалите десет години, отбелязва  Танюг. Резолюцията бе подкрепена от депутатите от управляващата коалиция, демократите, Съюза на унарците от Войводина, Сръбското движение за обновление и  Демохристиянската партия на Сърбия. Против резолюцията гласуваха  депутатите от Демократическата партия на Сърбия, Либерално-демократическата партия и Лигата на социалдемократите от Войводина.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?