Сраженията в Източна Украйна продължават, жертвите са най-малко 270

Порошенко: Диалог със сепаратистите, ако се разоръжат

Сраженията в Източна Украйна продължават, жертвите са най-малко 270

Въпреки сигналите за дипломатически пробив в украинската криза, сраженията между правителствените сили и проруските бунтовници в източната част на страната продължават.

 

Няма данни за нови жертви, но има информация за ожесточени боеве в Луганск. Напрежението е високо в Донецк и Смолянск. Киев съобщи, че вече работи по създаването на хуманитарен коридор за евакуация на мирното население.

 

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че има възможност за диалог между различните лагери в Източна Украйна, но проруските сепаратисти трябва да се разоръжат.

 

"Не ни трябват преговори заради самите преговори. Мирният ни план трябва да послужи за основа на деескалация. Терористите трябва да сложат оръжие", заяви Порошенко.


Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) вече изрази готовност да участва в преговорите между Киев и Изтока.

 

На този фон високопоставен представител на руското министерство на външните работи обвини украинските сили, че прибягват до забранени оръжия в източна Украйна, след като руски медии съобщиха, че там са били използвани фосфорни бомби. Украинската национална гвардия веднага отрече тези обвинения и ги определи като абсурдни.

 

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна заяви в разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че е необходимо Киев възможно най-скоро да прекрати военната си операция в югоизточните райони на Украйна.


В разговора е била изтъкната и нуждата "да се съгласуват условията за прекратяване на огъня, да се решат тежките хуманитарни проблеми и да се води общонационален диалог за
бъдещото устройство на Украйна".

 

ЕС от своя страна призова Киев към сдържаност в въоръжените му операции, подчертавайки същевременно легитимността им

 

Жертвите на насилието вече са най-малко 270


При насилието между проруските въстаници и украинските сили в Източна Украйна са убити 270 души за два месеца. Само в Донецка област са загинали 225 души, а в съседната
Луганска област има 45 убити и 137 ранени, съобщи украинското здравно министерство.

 

Сред загиналите са и 14 деца и 15 жени.

 

Възможно е обаче статистиката да не е точна, тъй като се базира само на данните от здравните заведения.

 

Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер се срещна с бежанци от Украйна, като заяви, че "ако са били извършени престъпления, те трябва да бъдат разследвани, а виновниците - наказани".

 

ОССЕ готова на всичко за мирно решаване на конфликта

 

"Необходимо е примирие, най-трудната част. В Украйна работят представители на ОССЕ, но им се пречи. Ние не подкрепяме нито едните, нито другите, стремежът ни е да помогнем", каза Дзаниер на среща с бежанци от Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

Запитан от бежанка защо светът не признава резултата от референдумите за независимост в отцепнически региони от Източна Украйна, гостът изтъкна, че "правилата на международната общност регламентират целостта на страната".

 

"Един референдум трябва да е проведен според конституцията на страната. Иначе всеки човек, всяко семейство може да проведе собствен референдум", каза Дзаниер.

 

Бежанци настояха Дзаниер да спре обстрела на източноукраински райони от сили на правителството в Киев, за да могат те да се върнат по домовете си.

 

Генералният секретар обеща да направи всичко възможно, за да бъде конфликтът решен по мирен път. За целта са необходими преговори, каза той и съобщи, че се предвижда кръгла маса с участието на бивши украински президенти, които да разговарят с представители на сегашната власт и на бунтовниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?