Станишев посети предизборно и емблематичния за комунизма партизански отряд Чавдар

Станишев посети предизборно и емблематичния за комунизма партизански отряд Чавдар

Лидерът на БСП Сергей Станишев посети в петък традиционния събор в с. Жерково и произнесе слово пред паметника на партизанската бригада Чавдар, превърнала се в легенда по социалистическо време заради най-видния си член Тодор Живков. Отрядът Чавдар се свързва с комунистическия преврат от 9 септември 1944 г. и последвалите 45 години комунизъм, през които България бе откъсната от Европа.

 

Два дни преди изборите за Европейски парламент Станишев отиде да отдаде почит именно пред паметника на Чавдарци.

 

"Събрахме се, за да отдадем почит на хората, които през Втората световна война се жертваха за по-доброто бъдеще на България. Никога няма да забравим, че те - млади и възрастни,
селяни, работници и интелигенция, браниха честта на родината. Мнозина са пожертвали живота си, затова сме тук, за да кажем, че помним подвига им", е заявил Станишев, цитиран от пресцентъра си.

 

Отричайки престъпленията на комунистическия режим, Станишев, както и партията му, преименувала се след 1989 г. от комунистическа на социалистическа, легитимират партизаните и дейците на комунистическата съпротива предимно като антифашисти.

 

Лидерът на българските и европейските социалисти е споделил пред присъстващите, че честването е и много лично за него. "Баща ми беше един от тези партизани - от бригадата Чавдар. Тогава е бил съвсем млад, отишъл като ученик. Не са имали нито оръжие, нито
храна. Събирането ни в Жерково е почит към подвига на всички, които дадоха всичко от себе си в името на България", е допълнил лидерът на социалистите.

 

Бащата на Сергей Станишев – Димитър Станишев, който е бил секретар на ЦК на БКП, е един от висшите функционери на комунистическия режим в България.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014