Станишевият план се разрасна от програмен до политико-експертен кабинет

БСП започва преговори с "Атака", имали допирни точки

Сергей Станишев, Сн: БГНЕС

БСП ще преговаря с "Атака" и ДПС за "политико-експертен програмен кабинет". Това заяви на пресконференция във вторник лидерът на левицата Сергей Станишев, който в изборната нощ на 12 май обяви намеренията си само за "програмно правителство".

Разширяването на характеристиките на бъдещия кабинет с определението "политически" той обясни с това, че "отваряме все пак вратата и за партийни фигури в управлението".

"Как ще искаме подкрепа от ДПС и "Атака" в парламента ако нямат постове", коментираха пред Mediapool социалисти.

Станишев побърза да уточни, че управлението няма да е във формат "тройна коалиция", защото времето на подобен кабинет било отминало.

"Помните, че ГЕРБ все пак управляваха с правителство на малцинството", каза председателят на БСП.

Ще търсим формиране на програмен експертен кабинет с качествени хора, каза той и посочи, че е наясно с трудното начало и с много ниското доверие, с което ще започнат работата си новият парламент и правителство. Естествено водеща и ключова фигура в диалога с цялото общество ще бъде Пламен Орешарски. Станишев обаче уточни, че при формиране на описания от него кабинет той лично ще носи отговорност за неговата работа като лидер на партията мандатоносител.

Знам, че ГЕРБ водят задкулисни разговори да си осигурят мнозинство

Станишев отказа да коментира патовата ситуация, в която по предварителни данни БСП и ДПС имат точно половината от местата в парламента (84 и 36), а останалите са за ГЕРБ с 97 депутати и "Атака" - с 23. Той разви тезата, че всъщност ГЕРБ имат 97 срещу всички останали и не могат да направят правителство на малцинството.

Аз знам, че ГЕРБ в момента със сигурност водят задкулисни разговори, обещават постове, посочи Станишев. Ще търсят всякакви форми – шантаж ,купуване, за да си осигурят мнозинство, но вярвам, че няма да им се получи, това ще означава запазване на статуквото и взривяване на ситуацията. За нас са важни политиките и кой застава зад промените, които са крещящо необходими, добави той.

Запитан ще покани ли и експерти на ГЕРБ в правителството, Станишев отвърна с думите: "Кой, Цветанов ли?". ГЕРБ показаха пълна кадрова немощ, дългата скамейка, за която говореха, свърши, допълни той. Министрите се назначаваха, намирайки ги по кръстовища в страната, назначиха петима директори на фонд "Земеделие" и НЗОК, припомни лидерът на БСП. Това е най-големият дефицит на ГЕРБ – неможещи се оказаха, безсилни, продължи той.

От думите му се разбра, че предлаганият от него кабинет с мандат на БСП няма да разчита просто на партийна подкрепа, а на отделни депутати. "Нямаме намерение да правим коалиция, а да търсим подкрепа за програма. Готови сме да поемем отговорността като мандатоносител", заяви той. Уговорката, че правителството няма да е коалиционно, е от ключово значение за ДПС, чийто лидер Лютфи Местан повтори във вторник позицията си от изборната нощ, че не могат да участват в никаква коалиция с "Атака". Както и с ГЕРБ.

Лидерът на социалистите обясни отново, че в правителството, което възнамерява да състави, ще участват синдикални и браншови организации, както и други партии, останали извън парламента, които вече имали желание да се включат.

На въпрос кои формации точно искат да се включат, Станишев не отговори. Той поясни, че че поради редицата оставки в дясно, партията му не знае кого да потърси за преговори. Партията на Меглена Кунева "България на гражданите" и ДСБ вече отказаха участие.

Общи допирни точки с "Атака"

По-рано през деня и Корнелия Нинова от Националния съвет на БСП съобщи пред бТВ, че започват разговори с "Атака". Според нея двете партии имат "общи допирни точки" по отношение на политиката към бизнеса.

"Ако направим кабинет, трите мерки, които смятаме веднага да предприемем: осигуряване на кредитен ресурс в Банката за развитие, намаляване драстично на регулационни и лицензионни режими, чрез промени в закони и чрез промени на подзаконови и нормативни наредби и държавата да стане най-изрядният платец към бизнеса. По тези мерки в икономиката с "Атака" нямаме противоречия", каза Нинова.

По повод обещанията на Волен Сидеров за 1000 лв. минимална работна заплата и 500 лв. минимална пенсия Нинова каза, предложението на БСП е минимална работна заплата 450 лв. до края на мандата и увеличаване на пенсиите всяка година.

"Надявам се да го убедим (Волен Сидеров – бел. ред.), че месеци след изборите не е възможно минимална работна заплата от 1000 лева. Когато се търси разбирателство над обща програма е разумно всеки да направи отстъпка от това, което е направил в предизборната кампания, надявам се и "Атака" да мисли така", допълни Нинова.

Изборите – нечестни, резултатите – неверни, БСП няма да ги обжалва

"Не можем да признаем ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител", коментира лидерът на левицата в обзор на изборните резултати. По думите му никой не може да каже каква част е от вота на ГЕРБ е купен, контролиран и фалшифициран. Междувременно в понеделник международните наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ излязоха със силно критичен анализ на изборите, чийто рязък тон се отличава от характерната за тези организация дипломатичност.

Независимо от множеството съмнения за купуване на гласове, натиск и манипулации, подсилени от разкритите при акция на прокуратурата и ДАНС 350 000 надпечатани бюлетини в Костинброд и предположенията на БСП, че още толкова са раздадени в страната, социалистите не поставят под съмнение легитимността на изборите.

"Би било безотговорно да се иска касиране на изборите, тъй като означава оставане на ГЕРБ на власт", каза Станишев.

Под натиска на негови опоненти като Румен Петков да си подаде оставката след поредна изборна загуба, Станишев отбеляза, че БСП е единствената политическа сила, която реално увеличи подкрепата си спрямо 40-те депутати, които имаше в миналия парламент. Левицата спечели двойно повече места в парламента (84) и за първи път от много години има представителство във всички райони, включително и в Кърджали и в Разград, където вкарва по един депутат. В 11 области БСП постигна надмощие над ГЕРБ в реални гласове, но на много места получават равен брой депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от България