Стефан Юруков с обвинение и за горски заменки на Ковачки

Стефан Юруков с обвинение и за горски заменки на Ковачки

Софийската градска прокуратура повдигна в петък нова обвинения срещу бившия шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков (БСП) - отново за неизгодна замяна на гори. Сделката този път е извършена с фирма "Агросим", която се свързва с Христо Ковачки. Експертизите на държавното обвинение сочат, че от замяната само на този терен държавата е ощетена с 60 млн. лева. Юруков е оставен на свобода под гаранция от 60 000 лева.

Срещу Юруков вече има две обвинения - за четири неизгодни замени на терени покрай морето, ощетили държавата с 12.7 млн. лева, както и за парцел от 17 дка край къмпинг "Златна рибка".

През миналата седмица прокуратурата повдигна обвинение и срещу бившия земеделски министър Нихат Кабил за извършване на две замени също с фирми на Ковачки, които са довели до щети от общо 116 млн. лева за фиска. Сделките на Кабил и Юруков са свързани с терени от общо 3000 дка, върху които е предвиждано изграждането на зимен курорт в землището на село Говедарци.

Проектът стана известен под името "Искровете – Говедарци – Мальовица".

Още през август 2008 година еколози от коалиция "За да остане природа в България” информираха Европейската комисия за нарушения при замяната на гори от Държавния поземлен фонд в полза на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Според тях Държавната агенция по горите (ДАГ) съдейства на фирми на Христо Ковачки за изграждането на проектирания ски курорт.

Така в нарушение на чл. 87 от Договора за Европейския съюз, българската държава е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар. Замените са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци по онова време вървели по около 120 лв./кв.м.

Поради това Европейската комисия обяви намерението си да заведе дело срещу България. Единственият начин София да отърве изплащането на огромни глоби е ако докаже, че сделките представляват престъпление, а не държавна помощ.

Заради множеството неизгодни сделки на държавата с терени, върху които "инвеститори" планираха да изсипят значителни количества бетон, природозащитниците създадоха "черен списък" на хората и фирмите, унищожаващи българската природа. Христо Ковачки стана един от неговите членове.

Бившият земеделски министър Нихат Кабил коментира преди седмица, че не се смята за виновен и смята, че е изпълнявал много отговорно задълженията си, произтичащи от закона за горите.

Кабил разказа, че даже лично е сигнализирал за възможни нередности. През 2007-ма година той изпратил писмо да главния прокурор с искане за проверка на твърдения за засегнат обществен интерес и нередности при замени както на гори, така и на земеделски земи.

Отговорът на писмото, което днес бе раздадено на журналистите, бил, че проверка е извършена, но не са открити никакви нередности.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?