"Стемо” на път да измести “ЦАПК Прогрес” като доставчик на софтуер за държавата

Единствената чужда компания е отстранена от конкурса

Ценовата оферта на "Стемо" се оказа най-ниска, БГНЕС

Най-вероятният победител в спорната обществена поръчка за доставката на софтуер за държавната администрация е българската компания “Стемо” ООД, стана ясно след отваряне на ценовите оферти на участниците. Предложението на единствената чужда компания в надпреварата – полската “АПН Промис”, не бе отворено, тъй като поисканите ѝ допълнителни документи не са представени в определения 5-дневен срок, обясниха от тръжната комисия във вторник.

Стемо” ООД предложи най-ниска цена от 54 744 744 без ДДС за доставката на близо 100 000 безсрочни лицензи за бъдещата операционна система на Microsoft Windows 8.

Следва офертата на обединение “AC&T – София” (“АКТ Софт” и “С&Т България”) - 57 668 237 лева без ДДС.

Соченото за фаворит Обединение “Про Ком”, съставено от “ЦАПК Прогрес” и “Контракс”, даде най-висока цена 57 994 998 лв. без ДДС. “ЦАПК Прогрес” на Пламен Матеев доставя софтуер на Microsoft на държавата от 2002 г. и има поръчки за над 130 млн. лева.

Тъй като критерият за избор на изпълнител е най-ниска цена, почти сигурен победител в конкурса е “Стемо”. Компанията участва и в конкурса за изграждане на портала за е-управление с 200 услуги за малкия и средния бизнес за над 2 млн. лева, както и в този за усъвършенстване на портала на електронното правителство пак за около 2 млн. лв.

Поръчката за софтуер на държавната администрация, обявена от Министерския съвет в края на февруари, обра критиките на опозицията и фирми от ИТ бранша, заради подозрения, че е нагласена, а и че е излишна. По неофициална информация около 50% от техниката на чиновниците у нас няма необходимите параметри за внедряване на новата операционна система. Според главния секретар на Министерски съвет Росен Желязков обаче 70 на сто от администрацията работи на последната версия Windows 7.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?