Столичният кмет с тройно по-ниски доходи от заместниците си

Зам.-кметовете в София взимат между 4500 – 5000 лв. общински пари

Снимка: БГНЕС

Няколко заместник-кметове на Столична община получават тройно по-високи доходи от кмета Йорданка Фандъкова. Това са на отговорниците за екологията Мария Бояджийска, за строителството Ирина Савина, за транспорта Любомир Христов и за правните въпроси Юлия Ненкова, стана ясно от питане на общинския съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

Причината е, че те получават допълнителни възнаграждения от Съвета за управление на Столичния общински приватизационен фонд (СУСОПФ) и надзорния съвет на Столичната агенция за приватизация, докато Фандъкова разчита само на заплатата си.

“Не се срамувам от парите, които екипа ми получава, защото отговорността, която носим, е огромна”, каза Йорданка Фандъкова.

Заплатите на столичния кмет и неговите заместници не са били максималните предвидени в нормативните документи, стана ясно от отговора ѝ. През 2010 г. столичният кмет е получавала основна заплата от 1661 лв. при 1860 максимална за нейната позиция. Отделно е вземала 23% надбавка за прослужено време. Фандъкова обаче за разлика от колегите си не членува във никакъв директорски борд.

Осемте заместника на Фандъкова са получавали различни заплати през 2010 г., става ясно от представената от нея справка.

Зам.-кметът по финансите е с най-висока заплата

Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков е бил с най-висока заплата от 1510 лв., като е взимал и 33% добавка за прослужено време. Отделно Герджиков е получавал пари като член на надзорния съвет на Столичната агенция за приватизация.

Други петима заместника на Фандъкова са получавали по 1379 лв. основна заплата плюс % за прослужено време. Това са били Юлия Ненкова, Мария Бояджийска, Ирина Савина, Албена Атанасова и Любомир Христов.

С най-ниски възнаграждения са били двамата заместници на Фандъкова от Синята коалиция – Иван Сотиров и Христо Ангеличин, които са получавали по 1247 лв. плюс % за прослужено време.

За сравнение максималното възнаграждение на зам.-кмет на столична община е можело да бъде 1661 лв. през 2010 г. съгласно нормативните документи.

Четирима зам.-кметове през 2010 г. те са получили допълнително около 30 000 лв. Сумите са от възнаграждения за работата им в Съвета за управление на столичния общински приватизационен фонд. Те се определят от правилника на фонда и са до 3 средни брутни възнаграждения в кметството, или около 1800 лв. месечно.

Според декларацията пред Сметната палата през 2010 г. зам.-кметът по строителството Ирина Савина е получила допълнително 33 750 лв., а колежката ѝ с ресор екология Мария Бояджийска – 33 000 лв., каза Атанас Атанасов. Зам.-кметът Юлия Ненкова, която отговаря за правните въпроси, е получила пък 28 033 лв.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов също е взел допълнителни доходи от приватизационния фонд, но не ги е декларирал пред Сметната палата, защото така бил посъветван от юристи.

Заместниците на Фандъкова с по три заплати въпреки забраната на ГЕРБ

На практика се получава, че давате на заместниците си по три заплати, въпреки решението на правителството на ГЕРБ, което забрани допълнителното заплащане на зам.-министрите във всякакви бордове, каза Атанас Атанасов. Според него допълнителните възнаграждения са незаконни.

Фандъкова обаче му отговори, че допълнителната дейност, извършена от заместниците ѝ, не им е попречила да изпълняват ангажиментите си. Напротив бордовете, в които участват зам.-кметовете и съветниците, взимат решения за разпределянето на милиони левове за детски градини, болници и т.н.

И настоящите заместници с втора заплата

И сегашните заместници на Фандъкова взимат допълнително по една заплата от СОАП и СУСОПФ. Изключения правят Албена Атанасова, която сама се отказа от участие в борда на СУСОПФ, както и наскоро назначеният зам.-кмет на културата Тодор Чобанов.

Надзорният съвет на СОАП е от 12 души, като от тях 9 са общински съветници, а трима са представители на администрацията. Хората на Фандъкова са Юлия Ненкова, Ралица Стоянова – секретар на общината и Минка Владимирова от дирекция “Здравеопазване”. Квотите за общинските съветници са разпределени – 5 места за ГЕРБ, 3 – за БСП и 1 – ДСБ.

Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд е от 13 души, като 9 са съветници, а останалите от администрацията. Това са зам.-кметовете по финанси Дончо Барбалов, на екологията Мария Бояджийска, на строителството Ирина Савина и на транспорта Любомир Христов. Квотите за общински съветници са разпределени така – 5 за ГЕРБ, 2 – за БСП и по едно за ДСБ и СДС.

Двата директорски борда са хранилка за допълнителни доходи на общински съветници и администрация. За 2011 г. СОАП не успя да изпълни прогнозата си от 10 млн. лв. от приватизация.

При определянето на новите назначения двамата съветници от НСДВ Владимир Каролев и Любомир Дацов се заканиха да внесат предложение за закриване на СУСОПФ с мотива, че това е остаряла форма за намиране на работа на нашите хора, но досега не са изпълнили заканата си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес