Стоян Александров и Пламен Марков - водачи на листи на "Движение 21"

Банкерът и министър на финансите в правителството на Любен Беров Стоян Александров ще води листата на партия "Движение 21" в Бургас и в Търговище. Това обяви в понеделник председателят на партията Татяна Дончева.

Нейната партия е третата вляво от центъра с генезис БСП, която ще се бори за левия електорат. Преки съперници на "Движение 21" са БСП и партията на Георги Първанов АБВ.

По думите ѝ казусът "КТБ" ще бъде тест за тази предизборна кампания. Самата Дончева бе адвокат на една от обвиняемите за източването на крупни средства от банката служителки, но се оттегли още в началото на следственото дело.

Лидерът на партията ще води листата ѝ във Варна и в 23 МИР София град.

Водач на листата в 26 МИР София-област ще бъде проф. Йордан Мирчев, който беше депутат от НДСВ и председател на комисията по транспорт и съобщения в 40-то Народно събрание. С парламентарен опит е и водачът на листата в Кюстендил - Ваня Цветкова, депутат също на НДСВ.

Бившият треньор на националния отбор по футбол Пламен Марков ще води листата на движението в Хасково.

Активистът на младежката организация на БСП Симеон Славчев, който напусна столетницата в началото на миналата година, е начело на листата в 25 МИР София - град и във Враца, а Камен Иванов, бизнесмен, завършил Калифорнийския университет - в Пловдив-град и Пловдив-област.

Татяна Дончева обясни, че в листите има предимно юристи и икономисти, хора между 30 и 50 години, също така млади хора, получили образование в чужбина и завърнали се в България, медици и млади учени.

"Движение 21" има претенцията да бъде алтернатива на статуквото, каза Татяна Дончева и посочи като основен опонент апатията и безверието на хората. Тя обяви, че "Движение 21" може да си партнира с всички политически субекти с изключение на ДПС.

Обръчите на Доган и Делян Пеевски са зараза, ракови образования, от които трябва да бягаме, отбеляза Дончева.

Тя посочи, че нейната партия се позиционира вляво-център.

"Отличаваме се от БСП по това, че смятаме олигархичните обвързаности на партийните ръководства за недопустими", каза Дончева. По думите ѝ партньорството с БСП ще бъде не невъзможно, но трудно.

"Таргетът на АБВ за разлика от нас е в протестния вот в БСП", каза още председателят на "Движение 21". " Ние залагаме на млади генерации и на неупотребени и неизхабени хора", добави тя.

От партията се обявяват за спиране на политическите назначения в държавната администрация, посочват като основен приоритет здравеопазването и образованието.

Движението предлага драстична реформа - изваждане на прокуратурата от съдебната системата, главният прокурор да се избира от парламента, а Висшият съдебен съвет - само от съдиите пряко.

"Движение 21" ще води кампания във Фейсбук и в интернет, няма да лепи плакати, но ще има билбордове. От партията няма да правят и концерти. Слоганът на кампанията е "Внимавайте в малкия текст".

Споделяне

Още от Избори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?