Строеж заплашва да срути два съседни блока в София

Домовете се тресат като при земетресение, имотът е собственост на активистка от ГЕРБ

Нов строеж с редовно издадени документи, но без знанието на съседите, заплашва от срутване два съседни блока – 30 и 35 в столичния квартал "Бъкстон", алармираха потърпевшите Mediapool.

 

Столичната община е започнала проверка по случая и в понеделник ще излезе със становище дали проектът се изпълнява съгласно заложената документация, казаха от пресцентъра на ул. "Московска" 33.

 

Единият от собствениците на парцела, където се издига новата сграда, без знанието на засегнатите се оказа активист на ГЕРБ. За да може да се вдигне осеметажната сграда, застроителният план на района е бил променен преди две години.

 

Инцидентът

 

Седмица след началото на строителните работи, стени в блок 30 на жк. "Бъкстон" вече са напукани, фугите между панелите на стълбищните клетки са се увеличили, а домовете на хората се люлеят като при земетресение от пета,-шеста степен. Това се оплакаха потърпевши пред Mediapool.

 

Според хората изграждането на сградата на бивша зелена площ на калкан между два панелни блока на по 45 години подкопава основите им.

 

По думите им изкопните работи се извършват на дълбочина около три метра и половина под основите на техните жилищни сгради, тъй като новият блок е с подземен гараж.

 

Живеещите в блок 30 са изпратили жалба до Столична община и районната "Витоша". Те настояват да бъде изпратена експертна комисия, която да установи дали има риск за жилищата им.

 

Живеещите в блока твърдят, че не са били уведомени за започналия строеж, въпреки че по закон това е задължително.

 

Дирекция "Контрол по строителството" ще направи проверка и ако има допуснати нарушения строежът ще бъде спрян, обещават от общината.

 

Новият строеж

 

Започнатият нов строеж е на калкан между два панелни блока строени преди 45 години.

 

Той има издадено разрешение за строеж на 21 декември 2013 г. от главния архитект на София Петър Диков. Строителството е започнало на 22 януари, съгласно информационната табела на обекта.

 

На мястото ще бъде построена 8-етажна жилищна сграда с ателиета, магазини и подземни гаражи. Срокът за изграждането ѝ е година и половина.

 

Възложители на строежа са Пенка Динева и Спас и Красимира Проданови, които са собственици на имота. Пенка Динева е била кандидат за кмет на село Рупките, община Чирпан на местните избори през 2007 г., подкрепена от ГЕРБ, но не е спечелила надпреварата.

 

Мястото, където се строи в момента, е било зелена площ и не се е предвиждало застрояването му, но през 2011 г. е допусната процедура за промяна на плана за регулация и застрояване. Заповедта за това е следвало да бъде сведена до знанието на живеещите в двата блока, но очевидно е направено формално.

 

Строител на новата жилищна сграда е "С.А.Г. - Инженеринг" ЕООД, а строителният надзор се осъществява от "КИПЛАМИ" ЕООД. Ръководител на строителният обект е Евгений Благоев, става ясно от информационната табела. Спас Проданов е собственик на строителната компания "С.А.Г. - Инженеринг", която за 22 години на пазара има изградени редица жилищни сгради в София и Германия, е посочено на страницата ѝ в интернет. В регистъра на Камарта на строителите обаче компанията отчита скромен оборот от 23 хил. лв. за 2011 г., който нараства до 223 хил. лв. през 2012 г. Във фирмата офицциално работят десетина души.

 

Проданов отказа обяснения с мотива, че вече е отговарял на десетина журналисти и му омръзнало да говори едно и също. Той единствено уточни, че планът от 1922 г. на София предвиждал застрояване на това място с жилища.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?