Строителните предприемачи влизат в активния сезон с повече надежди

Оптимизмът на предприемачите в строителството се е повишил с 3,6 пункта в началото на април, съобщиха в петък от Националния статистически институт (НСИ). През следващите шест месеца строителните фирми очакват нови поръчки и това е основната причина за оптимизма. Според предприемачите в бранша основният фактор, който спъва развитието на строителния сектор у нас, е конкуренцията между фирмите. Те отчитат и увеличаване на финансовите проблеми през последния месец. Строителите не очакват, че през следващите 6 месеца ще се повиши крайната цена на продукта.

Дребните търговци не са толкова оптимистични за разрастване на бизнеса си през следващата половин година. Проучване на статистиката сочи, че оптимизмът при търговците на дребно се е повишил с 1 пункт в началото на април. По-оптимистични са търговците, които имат сключени договори за поръчки към доставчици.

В промишлеността оптимизмът на ръководителите остава на същото равнище. Най-голям е оптимизмът на мениджърите в сектора на услугите. Очакванията им за развитие на сериозния бизнес са се увеличили с почти 18 пункта.

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?