Студенти ще протестират срещу корупцията и игрите с изборните закони

Студенти излизат на пореден протест в сряда срещу "корумпираната власт, играта с изборните закони и зачестилите убийства на млади хора".

Според студентската организация Сдружение за развитие и обществен контрол (СРОКСОС) България е на крачка от тоталитарен режим и "през последните дни сегашните управници си играят с изборните закони в неистово, нечисто желание да се прелеят и в новото управление на България".

"Опитват се да налагат “държавност”, без да бъдат гарантирани демократичните устои на държавата ни – което е само на една крачка от възвръщането на тоталитаризма у нас!", посочват от СРОКСОС.

Студентските протести в София и Варна ще се проведат под надслов "Стига са ни убивали, подслушвали, ограничавали правата ни и крали".

Поредните демонстрации са мотивирани и от новия законопроект на правителството за събранията, митингите и манифестациите, който забранява протестите в района на Народното събрание, президентството, Министерския съвет, в близост до военни и други обекти, свързани с националната сигурност, до съдебни палати и други.

Румен Захариев от СРОКСОС заяви в понеделник, че българските власти не желаят да виждат недоволството на гражданите. "В България демокрацията вече е само фасадна", посочи Захариев.

Адриана Иванова от сдружението каза, че ако се наложи, те ще се обърнат към Европейския съюз заради законовата поправка.

Протестът в сряда е отворен и за работниците от "Кремиковци", природозащитниците и всички хора, готови да защитават гражданските си позиции и правото си на нормален живот в европейска държава.

"Ние, свободните граждани на Р България, не се плашим от калпавите сценарии на политическите некадърници, а призоваваме всички студенти, младежи и свободни граждани, отново да се съберем на площада и да покажем, че повече няма да ги търпим", се посочва в декларация на СРОКСОС.

Студентите се възмущават и от зачестилите случаи на убийства на техни колеги и станалите почти всекидневни отвличания

Според тях "корумпираните ни управници продължават да раздават публичните блага на собствените си фирми", посегнали са дори сградите на Националната агенция за приходите.

Студентите искат още министърът на вътрешните работи Михаил Миков да изясни ситуацията около протеста на 14 февруари, когато митингът им бе спрян и окървавен заради действия на провокатори.

Протестът в столицата ще започне в 11. 00 часа пред Народното събрание, а във Варна ще има шествие от Икономическия институт до сградата на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България