Свързан с НДСВ "правозащитник" се пробва да яхне каузата "Борилски"

Случаят "Борилски, който се проточи 9 години при управлението на НДСВ и тройната коалиция, предизвика силна реакция в онлайн обществото. След старта на подписката, събрала близо три хиляди гласа, близки и приятели на убития в Париж български студент Борилски създадоха кауза във Facebook, към която са се присъединили до момента 1646 симпатизанти. В каузата се събират линкове към публикации в пресата и се обсъждат инициативи за справедлив изход на процеса.

Кауза: http://apps.facebook.com/causes/201864

Тази активност не е убягнала на самоопределящия се като "граждански активен" кадър на НДСВ и помощник на омбудсмана Борислав Цеков, който доста по-късно създава група със заглавие "Оставка за магистратите, оправдали убийците по скандалното дело "Борилски" и също започва да я запълва с извадки от статии и линкове.

Групата: http://www.facebook.com/group.php?gid=77092520864

Следните редове над статия от Mediapool в описанието на групата са вероятно авторство на Цеков:

"Баща на единия убиец е бивш магистрат от Варна, който е част от мафиотския бизнес в града. Съдии и прокурори започват действия по протакане и потулване на убийството. Повече от ДЕВЕТ години."

Озадачени потребители зададоха логичния въпрос защо бившето царско момче не се е възмутило още по времето, когато е разполагало с пълен властови ресурс от мафиотския бизнес в град Варна, част от който са бивши магистрати и настоящи адвокати?

Защо именно при управлението на НДСВ делото "Борилски" е качено да прашасва на рафтовете? Защо при "царското" управление разпитваният заподозрян Желязков се разхожда спокойно из Варна, след като е избягал от полицейското управление и срещу него има международна заповед за арест?

Борислав Цеков реагира нервно на тези въпроси като методично ги триеше от форума на групата, а след това изгони от групата питащите, включително пишещият тези редове.

Все пак строгият цензор благоволи да отговори в лично съобщение на един от най-активните членове на каузата. Той отрича политизацията, но иска да се отчетете фактът, че заема пост в омбудсманската институция.

"Може пък да погледнете на случая "Борилски" от правозащитна гледна точка?" - твърди той.

Така в съчетание с нетърпимостта към чуждите гледни точки, демонстрирана от правозащитника Цеков, попадаме в точката, визирана от поговорката: "Гледната точка си мени, но нрава не."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?