Франция започва паралелен процес "Борилски"

Във Франция ще има паралелен процес за убийството на българския студент Мартин Борилски, съобщи БНР в петък. Процесът пред апелативния съд в Париж най-вероятно ще започне в началото на следващата година.

През май Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане от апелативния съд във Велико Търново заради редица противоречия, липса на мотиви и процесуални нарушения, които опорочават решението за оправдателната присъда на Георги Желязков и Стоян Стоичков

Борилски бе убит изключително жестоко преди 9 години в Париж. На мястото на престъплението френските криминалисти откриха множество веществени доказателства - косми в ръцете на убития, парчета кожа под ноктите му, окървавени чужди дрехи, както и многобройни следи от ДНК - които посочват като най-вероятни извършители на убийството Георги Желязков и Стоян Стоичков.

След дълго протакане и опити за прикриване на случая, той все пак стигна до българския съд, чийто две инстанции оправдаха Желязков и Стоичков.

Решенията на магистратите в Шумен и Велико Търново обаче бяха последвани от остра реакция на Франция, чийто посланик изрази недоумение от хода и резултатите на съдебния процес. Най-вече под натиска на Париж, който настояваше казусът да влезе във февруарския доклад на ЕК за България, Инспекторатът към ВСС се зае с проверка на делото и заключи, че то е било водено от подсъдимите, а не от съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България