Трети обвиняем в делото “Борилски“, но във Франция

Съдебен процес срещу трима обвиняеми, а не срещу двама, както е в България, започва във Франция по случая “Борилски”, съобщи в интервю за Дарик радио адвокатът Ерик Морейн, който представлява майката на убития през 2000 година в Париж български студент Мартин Борилски.

Досега в делото, водено в България, двамата подсъдими Георги Желязков и Стоян Стоичков получиха оправдателни присъди от съда във Велико Търново, което предизвика общественото недоволство.

Новият подведен под съдебна отговорност за съучастие в убийство е Веселин Димитров. С неговия паспорт веднага след убийството на Борилски Стоян Стоичков успява да избяга от Франция.

Това за пореден път доказва независимостта между двете съдебни процедури в България и Франция. Може би българските съдебни органи смятат, че това, че Димитров е снабдил с фалшив паспорт Стоичков не е съучастничество, коментира адвокат Морейн.

Оневиняването на Желязков и Стоичков от Апелативния съд във Велико Търново през декември предизвика острата реакция от страна на Франция, чийто посланик у нас Етиен дьо Понсен изрази учудване и неразбиране, след като френските власти са предали на България утежняващи вината доказателства срещу Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Според публикации в авторитетни френски медии оправдаването на Желязков и Стоичков от българското правораздаване е било предизвестено, тъй като бащата на първия е бивш зам.-директор на следствието във Варна.

Отводите на варненските прокурори и съдии, които отказаха да участват в процес, в който е подсъдим синът на техен колега, са допринесли за протакане във времето, установи Инспекторатът на ВСС.

Инспекторатът се самосезира по делото заради големия обществен интерес, но най -вече заради острата позиция на Франция, която настояваше казусът да фигурира в последния доклад на Брюксел за правосъдието и вътрешния ред у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?