Светият синод против гей-парада - "содомско сборище"

Светият синод категорично се противопоставя на предстоящия на 26 юни в София гей парад (София Прайд). В разпространено изявление по този повод проявата се определя като "публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях".

"Този парад е с гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ, и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи", пишат архиереите от синода.

"Светият синод призовава властимащите да забранят провеждането на това содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението", която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и в света от Бога - Творец на всичко видимо и невидимо."

В изявлението Светият синод призовава всички да изразят несъгласието си с предстоящата проява, която "нарушава богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на семейната любов между мъжа и жената, и устоите на обществения морал".

Пъ същото време британският посланик в София Стивън Уилямс подкрепи проявата в писмо, изпратено до медиите.

"По повод на третия фестивал "София Прайд" на 26 юни, бих искал да изразя подкрепата си на всички, които на този ден ще отпразнуват различието", се казва в писмото.

"Зачитането на човешките права е една от основните демократични ценности, на които се основава Европейският съюз. Тези човешки права се отнасят до всички хора, независимо от тяхната раса, пол, етнос, религия или сексуална ориентация", продължава писмото на посланика.

"Изтъкват се редица причини, които да оправдаят хомофобията, например зачитането на религиозни доктрини или традиционни ценности. Нека кажем ясно: в днешния Европейски съюз не може да има извинения и оправдания за хомофобия по какъвто и да било повод", казва посланик Уилямс.

"София Прайд не е само за отстояване правата на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора (ЛГБТ). Той е за всички нас - хетеро или хомосексуални - да отстояваме тези права и да гарантираме тяхното прилагане чрез ежедневните си действия и поведение. Той е начин да кажем "не" на липсата на толерантност, "не" на предразсъдъците, "не" на дискриминацията, "не" на езика на омразата, "не" на насилието - все неща, на които за съжаление ЛГБТ продължават да са подложени".

Прайдът е начин да кажем "да" на равенството, "да" на толерантността и "да" на това да приемем различието. А също и след това да прилагаме на практика това, за което говорим. Пожелавам на всички участници в София Прайд 2010 безопасен и приятен ден", завършва Стивън Уилиамс. 

Споделяне

Още по темата

Още от