Светлан Стоев: Позициите на България и Чехия за взривовете във Върбетице съвпадат

 Якуб Кулханек и Светлан Стоев, сн. БГНЕС

Между България и Чехия продължава да има интензивен обмен на информация по разследването на взривовете във военен склад във Върбетице, където беше замесено и името на българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев. Това стана ясно след среща между служебния министър на външните работи Светлан Стоев и чешкия му колеха Якуб Кулханек, който е на посещение у нас.

Позициите и на България, и на Чехия по отношение на взривовете във Върбетице съвпадат напълно, каза Светлан Стоев, цитиран от БНР.

Якуб Кулханек каза от своя страна, че Прага продължава да работи за преразглеждане на цялостните отношение на Европейския съюз с Русия.

"Чешката република е много активна по този въпрос, той е включен в заседания на Европейския съвет и на ниво европейски министри на външни работи. Трябва да имаме отворена дискусия как за в бъдеще ще формулираме нашите взаимоотношения с Руската федерация", посочи чешкият дипломат.

Чешките власти съобщиха, че разузнавателната служба на руската армия стои зад взривяването през 2014 г. на 50 тона боеприпаси в складове край Върбетице, отнели живота на двама души. В тези складове е била съхранявана и продукция на българската фирма "Емко", собственост на Емилиян Гебрев, който през 2015 г. е отровен в София заедно със сина си и шеф на фирмата му.

Едновременно с разкритията Прага изгони 18 руски дипломати, получавайки първа подкрепа от НАТО и ЕС.

По-късно и българската прокуратура обяви, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ), които имат връзка и с опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

След това България изгони един руски дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от България