Търговският регистър е заплашен от нов срив до дни

Търговският регистър е заплашен от нов срив до дни

До 20 дни Търговският регистър отново може да спре работа - този път поради изчерпване на свободната памет в сървърите на Агенцията по вписванията. Това става ясно от решение на агенцията да обяви обществена поръчка на стойност 190 000 лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта.

В момента Информационният център и Резервният информационен център имат съответно по 30 и 20 терабайта свободна памет. От поръчката става ясно, че тя е "крайно недостатъчна", защото всеки ден намалява с по 1.5 терабайта. Това налага доставката да стане спешно и от Агенцията по вписванията са изпратили покана за директно договаряне с фирмите "Сиенсис", "Ссарм", "Парафлоу Комуникейшънс" и "Телелинк бизнес сървисис".

Това е пореден управленски провал за Агенцията по вписванията, защото ръководството трябва много добре да знае кога се изчерпва свободното дисково пространство и да не допуска отново кризисни ситуации. Въпреки това, ръководството отхвърля отговорност за случая и използва вратичките в Закона за обществените поръчки, за да се излезе от положението.

Агенцията обяснява, че проверките на прокуратурата и ДАНС заради последния срив през август продължават. Издадено е указание да не се предприемат каквито и да е действия по заличаване на записи до приключване на проверките. Това води до блокиране на общо 80 терабайта свободно пространство от наличния ресурс.

"В случая е необходимо специално да се подчертае, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя (Агенцията по вписванията) и не може да му бъде вменено във вина. Това се потвърждава от обективния факт, че към датата на първия срив на дисковите масиви той не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство", обявяват от ръководството на агенцията в самата поръчка.

Проблемът е, че ръководството на агенцията би трябвало да знае за нуждата от купуване на дискове още в края на август, когато системата заработи отново. Още тогава е било ясно какъв ресурс е блокиран заради проверките на прокуратурата, както и че свободното пространство ще свърши в края на октомври. Въпреки това поръчките са обявени на 12 октомври. В момента агенцията изпълнява проект по надграждането на Търговския и Имотния регистър.

По-късно през деня Aгенцията по вписванията се опита да успокои страховете, които сама пося с текста към обществената си поръчката. С късно прессъобщение бе обяснено, че "спешната" поръчка цели "гарантиране на работоспособността и отказоустойчивостта на регистрите".

"Необходимият допълнителен ресурс възлиза на 300 ТБ, като 120 ТБ следва да се осигурят неотложно", се казва в съобщението. От него не се разбира ясно защо поръчката е обявена като "спешна", след като няма чак такава драма със свободното дисково пространство.

На 9 август тази година Търговският регистър блокира напълно заради дефектиране на четири диска. Проблемът бе оправен едва на 27 август.

Проблемите в Агенцията по вписванията не доведоха до сериозна политическа криза, въпреки че поддържаните от нея регистри са от критична важност за държавата. Случилото се обаче показа как се назначават хора на важни експертни позиции. Сривът доведе до отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя е бивш член на Комисията за финансов надзор и като такава се е занимавала с много от преписките на фирми, свързани с Делян Пеевски.

На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на "Атака", но при нея също може да се открие връзка с Пеевски. Премиерът Бойко Борисов отказа да поеме отговорност за назначението на Козарева, въпреки че е препоръчана от него и назначена със заповед на правосъдния министър Цецка Цачева. Борисов обясни, че новата шефка на регистъра му е била "подадена" от "Атака".

Политическата кариерата на Козарева започва през 2015 година. Тя първо е назначена за директор на "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта. Тази дирекция се занимава с имотите на спортното министерство. През май 2017 г., е назначена за заместник-министър на младежта и спорта с протекцията на "Атака".

През февруари тази година Козарева е назначена от икономическия министър Емил Караниколов за шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Емил Караниколов също е назначение на "Атака", но е свързван с икономическите интереси на ДПС и Делян Пеевски. Преди да стане министър Караниколов бе дългогодишен изпълнителен директор на Агенцията по приватизацията, като след негов подпис се осъществиха сделките за "Булгартабак", Дипломатическия клуб в Бояна и за ИПК "Родина". Министърът отрича да има връзка с Пеевски и казва, че е назначен за министър в качеството на експерт.

Споделяне

Още по темата

Още от България