Търговският регистър тръгна след 17-дневна авария

Търговският регистър тръгна след 17-дневна авария

Работата на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е възстановена напълно от 27 август, съобщиха от Агенцията по вписванията. Системата блокира на 10 август (петък). Това е нейният най-дълъг срив от създаването ѝ преди повече от 11 години.

"Всички свързани с регистъра услуги вече са възможни на място в Агенция по вписванията и нейните регионални структури. От 16 часа днес (понеделник) всички функционалности на регистъра, възможни чрез достъп до интернет, също ще бъдат възстановени", допълват от агенцията.

Официалното обяснение на властите за безпредентния срив на Търговския регистър е, че са дефектирали четири диска с общо 25 терабайта информация. И досега няма обяснение защо дисковете са отказали. По-големият проблем обаче е, че резервните системи не са сработили и ключовият за икономиката регистъра се срина напълно.

България е длъжна по правилата на ЕС да поддържа публична електронна база данни на фирмите, регистрирани на нейна територия. Поради това 17 дни страната не изпълняваше своите задължения. "Демократична България" призова за независима проверка на Брюксел за проблемите със системата. Проблемно обаче бе странната липса на критики от голяма част от работодателските организации.

По време на кризата личеше и пълното объркване на премиера Бойко Борисов. Миналата неделя той обяви, че системата ще тръгне до сряда. Това не се случи. По-късно в Народното събрание той увери депутатите, че "ако имаме късмет", регистърът ще започне работа до края на миналата седмица. Това също не се случи. В крайна сметка системата започва работа в понеделник.

Проблемите в Агенцията по вписванията не доведоха до сериозна политическа криза, въпреки че Търговският регистър е система от критична важност за държавата. Случилото се обаче показа как се назначават хора на важни експертни позиции. Сривът на регистъра доведе до отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя е бивш член на Комисията за финансов надзор и като такава се е занимавала с много от преписките на фирми, свързани с Делян Пеевски.

На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на "Атака", но при нея също може да се открие връзка с Пеевски. Премиерът Бойко Борисов отказа да поеме отговорност за назначението на Козарева, въпреки че е препоръчана от него и назначена със заповед на правосъдния министър Цецка Цачева. Борисов обясни, че новата шефка на регистъра му е била "подадена" от "Атака".

Политическата кариерата на Козарева започва през 2015 година. Тя първо е назначена за директор на "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта. Тази дирекция се занимава с имотите на спортното министерство. През май 2017 г., е назначена за заместник-министър на младежта и спорта с протекцията на "Атака".

През февруари тази година Козарева е назначена от икономическия министър Емил Караниколов за шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Емил Караниколов също е назначение на "Атака", но е свързван с икономическите интереси на ДПС и Делян Пеевски. Преди да стане министър Караниколов бе дългогодишен изпълнителен директор на Агенцията по приватизацията, като след негов подпис се осъществиха сделките за "Булгартабак", Дипломатическия клуб в Бояна и за ИПК "Родина". Министърът отрича да има връзка с Пеевски и казва, че е назначен за министър в качеството на експерт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?