Търговци настояват за пълно отваряне на моловете

В центровете работят аптеки, супермаркети, банки, а вече могат и тераси и киносалони, но не и другите магазини, недоволни са те

Според търговците не е толкова тръдно да се спазват противоепидемичните мерки в моловете, сн. БГНЕС

Българската стопанска камара настоява пред премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев да се обсъди конкретна дата за пълно отваряне на търговските центрове, така както вече това става в част от европейските държави. Бизнес организацията изпрати такова писмо до двамата, след като е била сезирана от Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото почистване в България (АХПБ) относно липсата на яснота кога ще бъде възстановена дейността на моловете.

Двете асоциации отбелязват, че вече е налице постепенното премахване на част от рестриктивните мерки срещу коронавируса и доста бизнеси се завръщат към нормалния си ритъм на работа.

В разпространеното да медиите в четвъртък писмо, се посочва, че в моловете и по време на извънредното положение работеха банки, застрахователни офиси, аптеки и супермаркети, а сега това могат да правят и заведенията с открити площи и киносалоните.

Те смятат, че при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката.

"Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата. Освен това, много от тях имат банкови кредити и са изправени пред реална опасност да не могат да ги обслужват занапред, а това ще създаде допълнителни проблеми в банковата система", пишат те до Борисов и Ананиев.

Ателиетата за химическо почистване пък на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и др. по текстилните тъкани и материи, обръщат внимание организациите.

Ателиетата по принцип са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция. Освен това, разполагат с автономна вентилация, аргументират се те.

Според тях трябва да се определи дата за отварянето на всички обекти в моловете при спазване на мерките за безопасност, определени от Ананиев.

Насрочването на такава дата ще позволи на обектите да планират и организират работата си подходящо и в съответствие с предписанията, завършва писмото на камарата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес