Тест ще прави британските социални придобивки по-труднодостъпни за имигранти

Имигрантите от ЕС по-трудно ще получават достъп до свързани с доходите социални облаги като жилищно подпомагане, добавки към доходите и данъчни облекчения, съобщи британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Имигрантите ще трябва да отговарят на 100 въпроса, включително какви са причините да не могат да намерят работа в собствената си страна и в каква степен владеят английски език.

 

Стоте нови въпроса в т.нар. тест за право на пребиваване бяха подготвени набързо преди ограниченията за румънци и българи да отпаднат от 1 януари.

 

Европейският съюз държи на правото на свободно движение в съюза, но британското правителство смята за законно свое право да задава трудни въпроси на имигрантите, преди да получат възможност да претендират за социални помощи.

 

Министерството на труда и пенсиите отбеляза, че за да преминат успешно теста за право на пребиваване, имигрантите ще трябва да отговарят на повече индивидуално адресирани въпроси, да дават по-подробни отговори и да привеждат повече доказателства, преди да им се позволи да искат помощи.

 

За първи път имигрантите ще трябва да кажат какви усилия са положили да си намерят работа преди идването си в Обединеното кралство и дали познанията им по английски биха били пречка да си намерят работа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?