Тихомир Безлов: Санкциите по "Магнитски" могат да изтрият до 50% от приходите на футболни клубове

Тихомир Безлов

Санкциите по закона "Магнитски", които обхващат и свързаните лица, могат да изтрият до 40 – 50 процента от приходите на някои наши футболни клубове и да засегнат сериозно рекламния пазар в този спорт.

Това прогнозира анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в събота пред БНР.

"Все още има неяснота какви ще са последствията и ограниченията за компаниите, като например спонсора на футболната Първа лига и на ЦСКА 1948, защото не е ясно какво точно ще реши финансовото министерство. Проблемът е, че липсва специален закон, свързан с тази ситуация. Но от опита на други страни в Европа се вижда, че често свързаните лица нямат особена вина, затова че са попаднали в тези списъци", обясни Безлов.

"Проблемът е, че футболът в страната е много силно доминиран от хазартните компании. За мен е проблем и че една и съща фирма спонсорира първенството, а издържа и футболен клуб", уточни той.

По повод на ситуацията в "Левски" и обещанията на кандидат-собственика Джоузеф Диксън, Безлов заяви: "Много мътна ситуация! Много хора, които наблюдават "Левски" отвътре, са скептични. Ако вкара тези 5-6 миилона, които са от изключителна важност за "Левски" ще означава, че има някаква реалност в тази оферта.", каза Безлов.

"Каква е икономическата логика да станеш собственик на футболен клуб в България? Това е проблем от 90-те години. Защото няма пряка икономическа полза, а се опитвате по този начин чрез политиката да получите икономически предимства. Така беше с Михаил Чорни, Васил Божков, с Мултигруп, с Прамод Митал и Кремиковци...", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?