Топлофикациите отрязани за вдигане на цените посред зима

Топлофикациите отрязани за вдигане на цените посред зима

Не е подходящо увеличението на цените на топлинната енергия по средата на отоплителния сезон, коментира пред журналисти заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Валентин Кирчев. Във вторник регулаторът разгледа заявленията на топлофикационните дружества във Варна, Бургас, Пловдив и Перник за повишение на цените им.

Искането на топлоснабдителните дружества е заради поскъпналия природен газ от 1 октомври и внесеното предложение от "Булгаргаз" за над 25 на сто повишение на цените на синьото гориво от 1 януари. Кирчев обаче заяви, че не вижда форсмажорни обстоятелства, които да наложат последващо вдигане на цените на топлоенергията по средата на регулаторния период. Най-рано това може да стане от 1 юли, допълни той, но отказа да прогнозира колко би поскъпнало парното през следващия отоплителен сезон.

Кирчев не се ангажира с коментар и дали изчислението на "Булгаргаз" за вдигане на цената с 25 на сто или това на Министерството на икономиката и енергетиката за 16 процента е по-близо до бъдещото решение на ДКЕВР.

Окончателното решение на държавната комисия  по цените на четирите топлофикации ще стане ясно на 17 декември.

Малко по-късно през деня девет дружества от енергийния подсектор излязоха с обръщение към президента, Министерски съвет, народните представители и самата ДКЕВР, в което настояват да се вземат спешни мерки предвид повишаващите се цени на природния  газ и другите суровини. Топлофикациите  посочват, че утвърдената им норма на възвръщаемост до 9 на сто не може да компенсира рязкото покачване на цената на природния газ и при сегашната ценова политика в сектора ще се декапитализират и ще скочат рязко дълговете им към "Булгаргаз". Просрочените и текущите им борчове към газовия доставчик са за 210-220млн. лв.

В същото време цената на топлинната енергия е достигнала максималните нива на социална поносимост за битовия сектор, а срив на мощностите за над 1000 МВ би сринал и енергийната система на страната, която не би издължала такова натоварване.

Затова дружествата се обръщат към ДКЕВ с искане да не променя цените на природния газ, а в случай че това е неизбежно да ги вдигне с по-малко от исканото, въвеждайки нулева печалба за държавната компания през първото тримесечие и отнемане на дивидента за собственика за същия  период. Топлофикациите искат още, ако се вдигне цената на газа, да се увеличи надбавката за преференциална цена за електроенергията,произведена по комбинират начин в топлофикациите, както и сваляне на ДДС-ставката върху газовите доставки.

В по-дългосрочен план топлофикациите искат да се уеднаквят регулаторните периоди за енергийните дружества и начина на разплащане.  В момента за електроснабдителните и топлофикационните дружества цените се променят веднъж годишно, а на "Булгаргаз" – на три месеца.

Споделяне

Още от Бизнес