"Топлофикация-София" може да бъде глобена заради аварията

Най-късно в сряда ще е ясен механизмът за обезщетяване на клиентите

Снимка: БГНЕС

"Топлофикация - София" може да бъде глобена заради поредицата аварии, оставили миналата седмица хиляди столичани без парно и топла вода. Това съобщи във вторник Евгения Харитонова, зам.-председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която проверява дружеството. Отделно техническа инспекция на предприятието започнаха и експерти на енергийното министерство, а по поръчка на Столичната община, която е собственик на топлофикацията, анализ ще бъде извършен и от Техническия университет в София.

Тепърва ще стане ясно дали ще има глоби и какъв ще е размерът им, но до отнемане на лиценза за работа на дружеството няма да се стигне.

"Отнемане на лиценз предполага една дълга процедура, след това назначаване на особен управител, което не знам точно как ще стане. Тази процедура трябваше да бъде разписана в Закона за енергетиката, но не е разписана", коментира пред журналисти Харитонова.

Тя допълни, че регулаторът обмисля промяна в общите условия на договора с потребителите на "Топлофикация", така че да се улесни процедурата по тяхното обезщетяване в случай, че останат за повече от 48 часа без топлоснабдяване.

От дружеството вече обявиха, че работят по механизма за определяне на компенсациите за жителите на топлорайон "Изток", които почти седмица бяха на студено. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че очаква той да е готов най-късно в сряда, за да бъде одобрен от Столичния общински съвет.

Обезщетенията, които всъщност ще са приспадане на суми от февруарските сметки, ще се поемат дружеството, което в периода без топлоподаване няма разходи, обясни кметът пред Нова телевизия във вторник.

Тя ще настоява експертизата на Техническия университет да изясни причините за аварията, за които има противоречиви твърдения.

"Появиха се твърдения, че има срив на електроподаването. ЧЕЗ отрекоха и ми донесоха графики, в същото време и "Топлофикация" ми донесоха, затова искам на първо място технически компетентна външна комисия да направи проверка за причините", заяви тя.

"Искам и компетентни органи да проверят, защото е напълно възможно да има човешка грешка или пропуск, не мога да кажа и не искам да правя конспирации", каза още Фандъкова.

Тя коментира и проблемите със замърсения въздух в столицата.

"Основните замърсители са транспортът и битовото отопление. Много важни са и климатичните условия на София. Метрото е не само най-големият транспортен проект, но и най-големият екологичен проект. За последните години сме увеличили с 280 000 пътниците в метрото. Над 50% от автобусите подменихме. Вече започнахме и миенето на улиците", обясни Фандъкова.

Тя коментира и още един наболял проблем в София - дупките по улиците. "Започнахме аварийно да обработваме дупки по основни трасета, от гледна точка на безопасност. Работим все още със студен асфалт", заяви Фандъкова.

По думите ѝ когато температурата на настилките стане над 5 градуса, ще започват и плановите ремонти. Първо ще се запълват основните трасета, а после и по-малките улици.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес