Тръмп призова Русия и Сирия да спрат бомбардировките в Идлиб

Идлиб

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Сирия и Русия да спрат бомбардировките в сирийската провинция Идлиб - последната джихадистка крепост в Сирия, съобщиха информационните агенции.

"Чувам да се говори, че Русия, Сирия и в по-малка степен Иран бомбардират адски провинция Идлиб в Сирия и избиват безразборно много невинни цивилни. Светът наблюдава това клане. Каква е целта, какво ще постигнете? СПРЕТЕ!", написа Тръмп в Туитър преди да замине на държавно посещение във Великобритания.

Настъплението на сирийските войски в Идлиб породи опасения за хуманитарна криза, след като сирийци, бягащи от войната, се струпват край турската граница, посочва Ройтерс.

Между 200 и 300 хиляди души са избягали от Идлиб след началото на настъплението през април по данни на ООН. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че 950 души, една трета от които цивилни, са убити за един месец в боевете в Идлиб.

На репортерски въпрос снощи какво смята да направи във връзка с избиването на цивилни в Идлиб, Тръмп отговори, че ситуацията не му харесва. "Случват се лоши неща", каза той, цитиран от Ройтерс. 

Кремъл: Предприемат се мерки за неутрализация на терористите

Предприемат се необходимите мерки за неутрализация на терористите, извършващи обстрели от северозападната сирийска провинция Идлиб, каза днес прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Обстрелите на терористите от Идлиб безусловно са неприемливи и се предприемат мерки за неутрализация на тези огневи точки", каза Песков пред журналисти в Москва. Така той коментира призива на президента на САЩ Доналд Тръмп към руския президент за прекратяване на бомбардировките на Идлиб.

Песков констатира, че "в Идлиб се запазва висока концентрация на терористи и (опозиционни) бойци, които използват тази концентрация за нанасяне на удари както по граждански обекти, така и за извършване на различни атаки спрямо руски военни обекти".

Говорителят на президента Владимир Путин напомни, че "се осъществява взаимодействие на Русия с турската страна, която носи отговорност подобни атаки (на терористите) да не идват от Идлиб". Той спомена действащите договорености от Сочи, по които се води работа.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС, заяви, че руските въздушно-космически сили извършват удари в Сирия "изключително по потвърдени от разузнавателни данни обекти на терористите".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?