Треската за зелена енергия може да срине електрическата мрежа в България

Треската за зелена енергия може да срине електрическата мрежа в България

Треската да се инвестира в проекти за възобновяеми енергийни източници в България може да завърши с толкова много енергийни доставки, че електрическата мрежа ще се срине, пише Ройтерс в понеделник.

Иван Айолов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) казва в интервю, че правителството трябва да въведе по-строга регулация, за да се спрат спекулантите.

Щедри правителствени инициативи за добив на електричество от вятърна и слънчева енергия и биомаса доведоха до лавина от проекти, които възлизат на 11 000 мегавата мощност през септември.

Това трябва да се спре по интелигентен начин, иначе ще се стигне до катастрофа, казва Айолов. По думите му ситуацията може да се сравни със златната треска в Клондайк.

В момента мрежата е благонадеждна. Капацитетът ѝ за нови инсталации е 1800 мегавата. Тя обаче няма да е надеждна при нови 10 000 мегавата, казва Айолов.

България, както повечето страни членки на ЕС, в които е имало комунистически режим, разчита предимно на въглища и атомна енергия, за да задоволи енергийните си нужди.

Изискването 16-20% от енергията в ЕС да е зелена до 2020 г., за да се намалят емисиите на вредни газове, принуди европейските правителства да предложат преференции за инвеститорите в зелени енергийни проекти, тъй като разходите им са по-високи от тези в конвенционални.

Това доведе до бум на проектите за вятърни енергийни паркове в България и Румъния и безброй слънчеви централи в Чехия.

Капацитетът на България за вятърна енергия, свързана към мрежата, скочи до 330 MW от 103 MW през миналата.

Съществуващите мрежи обаче не могат да се справят с искането за присъединяване на нови вятърни паркове и НЕК вече наложи временно замразяване на свързването на турбини в североизточния регион на Варна.

НЕК предупреди за възможно прекъсване на електрозахранването заради все повечето искания за нови вятърни паркове.

Айолов каза, че освен да предлага стимули, България трябва да има и детайлна стратегия за повишаване на енергията от възобновяеми източници по устойчив начин, който да не създава напрежение в електрическата мрежа.

Затова Електроенергийния системен оператор предлага инвеститорите да плащат 5% от стойността на проекта като депозит на държавата, за да докажат, че наистина възнамеряват да ги реализират. По този начин ще се отделят спекулантите от сериозните инвеститори.

Съгласно действащото законодателство НЕК и три регионални електоразпределителни дружества - чешкото CEZ, австрийското EVN и германското Е.ОН - са длъжни приоритетно да свързват възобновяемите източници на енергия към системата.

Те трябва да покриват всички разходи за модернизиране на своите мрежи във връзка със свързването на нови мощности.

Експерти твърдят, че около 40 млн. лв. (30.49 милиона долара) са необходими за свързване на 100 MW мощност към мрежата, а НЕК досега е била в състояние да инвестира 300-350 млн. лева годишно за поддръжка и ремонти.

Министерството на икономиката и енергетиката съобщи, че ще представи в Брюксел план до юни 2010 г., който ще регулира възможностите и източниците на енергия за свързване към мрежата.

Очаква се документът да овладее негативния ефект на преференциалните условия за инвеститорите в зелени проекти и ще позволи на дружествата да планират предварително своите инвестиции в електрическата мрежа, каза Костадинка Тодорова, експерт в енергийното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?