Три условия на "Газпром" за новия транзитен договор с Украйна

Валдерзее и Мирел се срещнаха в Санкт Петербург

Три условия, които да бъдат изпълнени преди сключването на новия договор за транзит на руски природен газ през украинска територия, посочи шефът на руския монополист "Газпром" Алексей Милер на среща в сряда в Санкт Петербург с упълномощения представител на правителството на Германия за транзита на газ през Украйна Георг Граф Валдерзее.

В съобщение на "Газпром" се посочва, че Милер е обърнал внимание, че за да се подпише споразумение с Киев е необходимо решаването на редица принципно важни въпроси. Първият е решаването на съдебните спорове между "Газпром" и "Нафтогаз", което означава взаимен отказ от претенции и прекратяване на съдебните спорове по договорите за доставката и транзита на турски газ, както и възстановяване на търговските интереси на двете страни. Става дума и за отмяна на решението на Антимонополния комитет на Украйна, налагащо глоба за злоупотреба на руската компания с монополно положение на транзитния пазар в Украйна.

Вторият важен въпрос е свързан с готовността на Украйна да купува директно руски газ от 2020 г. и по за конкретни обеми. Решението на украинската страна директно влияе на пропускателната способност на руската газотранспортна система, която "Газпром" е длъжен да поддържа на границата с Украйна.

Освен това, в рамките на внедряването на Третия енергиен пакет на ЕС нв националното законодателство на Украйна е необходимо да се обезпечат независимостта на украинския регулатор и да се сертифицира независим газопреносен оператор.  Ако украинската страна не успее да завърши този процес до 1 януари 2020 г., "Газпром" е готов да продължи за преходен период действащия транзитен договор с отчет на актуалните пазарни условия, пише още в съобщението на концерна.

Само преди ден обаче от "Нафтогаз" казаха, че не може така претенции за 22 млрд. долара да бъдат отписани на принципа "да разберем и да простим".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?