Трилър с петролопроводите на Балканите

Трилър с петролопроводите на Балканите

“Трилър се развихри около петролопроводите на Балканите, които интересуват директно и Гърция", пише в четвъртък атинският ежедневник “Вима” в материал, озаглавен "Енергийна война на Балканите", предаде БТА.

От българска страна очевидно няма проблем във връзка с петролопровода Бургас - Александруполис, но се появи нов, този път свързан с Турция, която обяви проект за конкурентен петролопровод от черноморския град Самсун до Джейхан, където свършва петролопроводът Баку - Джейхан.

Снощи българските официални представители, които са в Солун за срещата на страните от процеса за сътрудничество с Югоизточна Европа, водени от премиера Сергей Станишев, който се срещна с гръцкия външен министър Дора Бакуяни, отрекоха категорично информациите, съобщени следобеда, за оттегляне на българските държавни компании, и следователно на българската държава, от консорциума за проекта Бургас - Александруполис.

В сряда българският кабинет реши държавата да се оттегли от дружеството “Трансболкан ойл пайплайн”, което бе създадено със седем компании за участие н проектната компания, която трябва да прерасне в инвестиционна и да реализира тръбопровода. Мотивът е, че това дружество не може да представлява държавата в проекта, заради разбой на интересите. Категорично обаче бе декларирано, че България запазва интересът си към проекта и просто други компании ще представляват страната ни в бъдещата проектна компания, чието сформиране се очаква и потенциалните инвеститори от трите страни да се разберат за разпределението на капитала ѝ. 

Българският външен министър Ивайло Калфин, който разговаря с гръцкия заместник външен министър Янис Валинакис в Солун , също увери гръцките медии, че България запазва силния си интерес към проекта и уточни, че от българския дял в консорциума се оттеглят някои компании, които ще бъдат заместени от компаниите “Булгаргаз” и “Техноекспортстрой”.

В София министърът на икономиката и енергетиката на България Румен Овчаров заяви, че не трябва да се обвързва излизането на страната от участие в предпроектната компания "Трансболкан ойл пайплайн" АД с оттегляне от участие в проекта за изграждане на петролопровода.

Българската държава се изтегля от една компания, която на практика няма никакво отношение към проекта Бургас - Александруполис, уточни министър Овчаров. Той допълни, че по този начин профилът на българските участници в проектната компания ще се приведе в съответствие с подписания преди година меморандум от България, Гърция и Русия.

В този документ, подчерта Румен Овчаров, се посочва, че всяка държава сама ще определя дружествата, които ще участват в проектната компания. Министърът на икономиката и енергетиката каза още, че сред българските дружества ще бъде "Булгаргаз", като големя инфраструктурна компания с ресурс да участва в строежа на петролопровода.

Овчаров обясни моментът за изтегляне на държавата от "Трансболкан ойл пайплайн" с навлизането на проекта във фазата на реализация и Експлоатация.

Според информации, цитирани от “Вима”, оттеглилите се компании са "приятелски настроени" към бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Други източници свързват "българския проблем" около петролопровода с неотдавнашното посещение на американския държавен секретар Кондолиза Райс и разговорите, които тя имаше в Атина, София и Анкара по енергийни въпроси, пише “Вима”, цитирана от БТА.

В момента обаче, в който информациите за оттегляне на българската държава от консорциума за Бургас – Александруполис бяха опровергани официално, Турция пусна "бомбата" за изграждане на конкурентен петролопровод. Много пъти Анкара се е опитвала да попречи на реализирането на Бургас - Александруполис, заради интересите си в Босфора. Неофициални източници съобщиха, че Турция планира да изгради петролопровод от Самсун до Джейхан с дължина от 580 км. За този проект Турция е привлякла италианската компания ЕНИ и турската Чалък, пише изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?