Цацаров: Записите са изнудване и политическа игра

Прокуратурата е дала 15-дневен срок за експертиза по "Яневагейт"

Главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък преди заседанието на ВСС, сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров за пореден път показа твърде пристрастното си отношение към аферата "Яневагейт", определяйки пускането на записите за "изнудване" и "политическа игра". Ръководителят на държавното обвинение, което единствено може да разследва подозренията за търговия с влияние, продължи да бяга от темата за същината на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

На въпрос как ще се проверява съдържанието на разговорите, главният прокурор от своя страна попита: "Как очаквате да бъдат потвърдени думите на две лица, които разговарят за трето, четвърто, пето и шесто лице и в разговора не участва нито едно от третото, четвъртото, петото и шестото лице?"

После обяви, че пускането на записите е "маниер, който се повтаря години наред в обществото".

"Това е маниер, който се повтаря било под формата на флашки, било под формата на публикации, било под формата записи. Какво се сменя само? Сменят се имената. Всичките са мръсни, едно до друго – "Гном", "Лиани", "Лиани", "Гном" и какво ли не още. Това общество най-сетне трябва да приеме, че тази форма на политическа игра, че тази форма на лично изнудване или каквото и да е там, защото всеки от тези записи носи някакъв мотив, той не е пуснат току-така. Не може политическият и общественият дневен ред на нормалните граждани и на държавата да се диктува от гномове и лиани", каза главният прокурор.

Той не уточни дали призивът към обществото "да приеме", че става дума само за политическа игра, не е призив да не се обръща внимание и съмненията за търговия с влияние, което си е престъпление.

Преди ден Европейската комисия за пореден път призова българските власти, в това число влиза и прокуратурата, да проведе безпристрастно разследване на съмненията за търговия с влияние. В понеделник Сотир Цацаров каза, че целта на пускането на записите е да се използват като аргумент в рамките на дебата за конституционните промени. Той обясни, че не се чувства замесен в аферата, а само споменат.

До момента по записите прокуратурата е установила, че спрямо Владимира Янева и Румяна Ченалова не са прилагани специални разузнавателни средства. Държавното обвинение е изискало информация от столичните съдилища, ДАНС и Държавна агенция "Технически операции". Сега прокуратурата издирва кой е неизвестният мъж от записите, за да се разбере дали пък той не е бил подслушван законно. Преди ден "Биволъ" съобщи, че в записите по "Яневагейт" има маркери, които водят до съмнения, че това са законни СРС.

Главният прокурор обяви, че е назначена и експертиза на аудиофайловете. Тя трябва да даде отговор на въпроса за евентуални манипулации на записа, накъсването му, неговата достоверност и всичко друго, което е свързано с техническото му естество. Експертизата е възложена на вещо лице извън държавните структури – прокуратурата и МВР, бил научен работник, специалист в областта. Срокът за изпълнение на експертизата е 15 дни.

"По отношение на мъжките гласове ще положим необходимите усилия за установяване самоличността на лицата, които са присъствали. Абсурд е да се ограничим до това, че имаме разговор между обвиняема и подсъдима и това затваря темата. Очевидно е, че в самото помещение присъстват и други лица. Очевидно е, че трябва да бъдат установени. А че сме предприели действия в тази насока съмнения не трябва да има", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Може би конституцията няма да се приеме в желания вид

"Тук сценарият е Цветанов казал на премиера, премиерът натиснал Цацаров, Цацаров обвинил Янева. Кой го поръча – няма да ви кажа. Тази схема е полезна на тези, които имат интерес цялата тази тема да бъде повдигана до безкрай, да не намери своето решение на 9 декември (проектът за конституцията трябва да се гласува на второ четене - бел.ред.), защото то може би няма да е в насоката, в която го желаят и да продължат да държат тези хора безгрешното знаме на съдебната реформа", каза Цацаров.

За него "Яневагейт" е просто "разговор между обвиняем и подсъдим". Въпросът е там, че към момента на разговора Янева няма как да знае, че е обвиняема (освен ако Цацаров наистина не ѝ е казал за "опраскването"), а Ченалова не е подсъдима.

"Важно е кой е четвъртият откровен човек и как върви неговата откровеност, правим максимума да го разберем. Този скандал ще продължи, той е нужен на определена политическа сила. Не мога да ви кажа коя е. Ако не вземам тази длъжност щях да ви я кажа, аз не бягам от нищо", каза той.

Цацаров адресира и специално изявление до "една партия", но без да каже за коя говори. Най-вероятно става дума за ДСБ.

"На тази партия искам да кажа следното – прокуратурата ще работи както трябва да работи, независимо дали това ѝ харесва или не. Няма да бъде отстрелян нито един прокурор от нито един министър на правосъдието, освен ако този прокурор наистина не е нарушил закона", обяви Цацаров.

В съдебната система нещата са зле и без записите

"Трябват ли ни записи, за да знаем, че в съдебната система нещата са зле? Трябва ли ни записи за да ги поправим? Не, не ни трябват. Можем ли да оставим нещата така? Какво правим вече една година в съдебната система. Водим дискусия на тема конституция, само това правим. Вие да сте чули законопроект за изменение на Наказателния кодекс и промяна в съставите на корупционните престъпления. Не сте. Колегите от съседните балкански страни ни гледат учудено, когато се поставя въпросът защо у нас няма престъпление корупция в частния сектор", коментира още Сотир Цацаров.

Още преди няколко месеца, когато се публикува проектът за промени в конституцията, който имаше за цел да ограничи влиянието на главния прокурор във ВСС, Цацаров започна да говори за ускоряване на наказателното производство. Тогава той бе подкрепен и от премиера Бойко Борисов. Сега темата се вдигна и покрай "Яневагейт".

Главният прокурор обясни, че по ускоряване на наказателния процес вече работи група от върховни съдии и прокурори със "силния ангажимент" на шефа на конституционната комисия в парламента Димитър Лазаров.

"Една година е загубена в дискусии на тема стратегии, конституция, конституция, стратегия. 20 години се загубиха в стратегии. Ние сме царе на стратегиите. Повтарям го постоянно – ние сме царе на стратегиите, но сме слаби в тактиката. Това е положението. Ако някой беше решил дори да продължи това, което Маргарита Попова започна (правосъден министър от първия кабинет на ГЕРБ - бел.ред.)... Тя написа една прекрасна стратегия, която вместо да се зачеркне и да се сложи в задния двор и да се реши, че някой е открил топлата вода, може би щяхме да сме далеч по-напред...", каза Цацаров.

Той изрази съжаление, че е бил захвърлен и проектът за нов Наказателен кодекс, който бе внесен в парламента от Зинаида Златанова (правосъден министър от кабинета "Орешарски" - бел.ред.).

"Ако някой беше решил по същия начин не да захвърли от предния министър проекта за НК, а да го подложи на усъвършенстване, той че има недостатъци, има, кой е казал че няма. Отворете сега чл. 219 (от сегашния НК) и прочете за престъплението безстопанственост. Там още съществува терминът обществено имущество. Този кодекс още е в живота, който има само държавна обществена собственост. Това ли е реформата. Или реформата е постоянната битка кой да завземе конкретен орган от съдебната власт. Сега е много лесно да си кажем… Ченалова, Янева и прочие. Само че срещу Ченалова наказателни производства бяха образувани от прокуратурата, а не от тези, които в момента се опитват да бият камбаната за собствена сметка. Същото стана и срещу Владимира Янева", каза Сотир Цацаров, но не се разбра кой друг би могъл да ги образува тези наказателни производства.

Делото срещу Ченалова бе образувано едва след напомнянето на френския посланик за "гнилите ябълки" в Софийския градски съд. Това даде началото на делото "Белведере". Делото срещу Владимира Янева започна, след като премиерът Бойко Борисов ѝ поиска 400 години затвор.

Думите на френския посланик нямат значение

Въпреки фактите Сотир Цацаров каза: "Изказването на френския посланик няма никакво значение за мен. Къде бяха всичките тези, които в момента четат морал на съдебната система преди френския посланик, включително и във ВСС. Къде бяха, когато Ченалова бе приемана повишавана и наказвана за разговори с Красьо? Как делото "Октопод" бе възложено на Ченалова? Не съм аз човекът, който трябва да даде отговорите на този въпрос, но каквото трябва институцията прокуратура в момента го прави".

"И още един въпрос – френският посланик каза каквото каза. Той го каза и за Боряна Бецова (той попита дали и тя е "гнила ябълка" - бел.ред), аз казах какво мисля (че не е - бел.ред.). Ако прокуратурата се ръководеше от изказванията на френския посланик, тя нямаше да е прокуратурата", каза многозначително Цацаров, без да обвини някого конкретно.

Той също оповести подозренията си, че сайтът "Биволъ" изпуска записите по "Яневагейт" контролирано.

"Никой не може да ме убеди например, че записът "служите на ДПС" не е пуснат съвсем съзнателно преди да бъдат разпитани Йовчев, Писанчев, Лазаров на другия ден (по делото "Червей"). Затова казвам, че те нещата вървят по един сценарий. Ама толкова подреден, допускат и грешки", каза Цацаров.

"И (ще) дойде един момент, в който (ще) се стигне дотам, че ще кажете, че пак укорявам медии, но аз не укорявам медии, изразявам мнението си за определени политически сили или собствениците на тези медийни групи, които са свързани с определени политически сили, които си имат определени икономически интереси. Които не се посвениха дори да издигнат като знаме срещу прокуратурата думите на Румяна Ченалова и действията на Волен Сидеров. Ако това им е знамето, това не е моето знаме никога няма да бъде и никога няма да позволя да стане тяхно знаме", каза Сотир Цацаров.

Реформата, според главния прокурор

Главният прокурор обясни, че основните идеи за съдебна реформа, по които се работи, са за ограничаване на правото на съда да връща делата до безкрай.

"Другата насока в която се работи е създаване на една далеч по-бърза и опростена процедура за определена категория по-леки престъпления – много хора са я повдигали тази идея. Но колегите работят сериозно и смея да уверя, че съдиите от ВКС по моя преценка са едни от най-добрите и уважавани колеги.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?