Неврокопският митрополит за досиетата:

Цели се нов тотален контрол над църквата по-лош от комунистическия

Натанаил иска колегите му да не дават данни на Комисията по досиетата

Цели се нов тотален контрол над църквата по-лош от комунистическия

Неврокопският митрополит Натанаил излезе с позиция срещу отварянето на досиетата, в която призовава колегите си да не предоставят на Комисията по досиетата необходимите данни, за да продължи проверката в Българската православна църква (БПЦ).

"Заявяваме, че не сме били доносник, не сме и няма да станем сега, предавайки списък с имената и ЕГН на свещенослужителите - председатели на църковните настоятелства и на църковните настоятели, както и игумените/игуменките и членовете на манастирските събори в диоцеза на Богохранимата ни Неврокопска епархия", заявява Натанаил.

Той е представил особено мнение по време на заседание на Св. Синод преди два дни по решението да бъде изготвено и изпратено писмо до всички митрополити, с което да им се препрати писмото на Евтим Костадинов за съобразяване и изпълнение. Епархийските митрополити следва в срок до 15 дни от получаване на писмото да изпратят отговорите в Канцеларията на Св. Синод".

"Убедени сме, че с това се цели нов тотален контрол над Българската православна църква, по-лош и по-коварен от комунистическия. Това няма ли да е повод за създаване на нов разкол, който да разбие, а защо не и унищожи поместната Българска православна църква, която е всегдашна опора на българския народ?!? Отстояваме и ще отстояваме на всяка цена принципната си позиция. Църквата трябва да отстоява независимостта си и конституционно предоставените ѝ права", посочва още Натанаил, който е бил секретен сътрудник на Първо Главно управление на ДС с псевдоним Благоев.

Комисията по досиетата вече обяви, че 11 митрополити са работили за Държавна сигурност. Комисията не откри данни за принадлежност към ДС само за патриарх Максим и за митрополитите Николай, Гавриил и Амвросий. Косвени свидетелства има за евентуално агентурно минало и на патриарх Максим.

Според Закона за досиетата на проверка подлежат ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности.

"Държим да заявим, че поддържаме особеното ни мнение, заявено на 13 декември 2011 година, протокол № 41 и представено в Св. Синод на 15 декември същата година и че оставаме на особено мнение по решението на Св. Синод от 23 януари 2012 година, протокол № 1 да се предоставят данните на лица, заемащи ръководни длъжности, съгласно чл. 140, ал. 4, и чл. 150, ал. 1, както чл. 161, ал. 3 от Устава на Българската православна църква – БП. Вмешателството във вътрешноорганизационния църковен живот, от страна на когото и да било, е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата. Демократичната и правова държава спазва върховния закон - Конституцията. Още през 1992 година Конституционният съд се е произнесъл, че е недопустима държавна намеса във вътрешноорганизационния живот на религиозните институции, както и в тяхното обществено проявление. Бог да пази Църквата Си в милата ни Родина от всякакъв вид нови посегателства”, се посочва в позицията на Натанаил.

Патриарх Максим обеща, че Светият синод ще излезе със становище относно оповестените имена на митрополити, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. По-рано тази седмица се проведе заседание на Светия синод, но не последва официална позиция.

След заседанието Пловдивският митрополит Николай заяви "Взехме под вдъхновението на Светия дух, както всякога, добри и полезни решения за Българската православна църква", но не уточни какви точно са решенията.

В сряда друг митрополит - Дометиан Видински обяви, че е изпълнявал служението си по дълг и съвест и не вижда вина в работата си за Държавна сигурност.

Според Комисията по досиетата Видинският митрополит Дометиан - Димитър Топузлиев е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Добрев.

"С добра съвест бих искал без, разбира се, да подчертавам някакви свои достойнства, да уверя благочестивите и православни християни и родолюбиви българи от страната, престолния ни град Видин и Видинска епархия, че всичко, в каквото съм обвинен, не може да бъде прието като чиста монета, защото съм изпълнявал служението си по съвест и по дълг", заяви митрополитът.

Той посочи, че винаги се е ръководил от божествената мъдрост на Христос "Кесаревото - кесаря, божието на Бога" и отбелязва, че това е било пътеводна светлина в живота му - да отделя едното от другото.

"Като свещенослужител от висок ранг - митрополит на Българската православна църква - съм същевременно и гражданин на своята родина и когато е трябвало в полза на обществото, на историята ни славна да защитавам името и достойнството на нашия народ - било от злонамерени люде тук или в чужбина, където много често съм бил изпращан на служение или като делегат на конференции, симпозиуми и прочее. И това е било служение в името на доброто - на нашия народ и на Светата ни православна църква", каза митрополитът.

"Успокоява ме фактът, че никога не съм си позволил да подценявам личността на когото и да е и да казвам мнение - неприлично или недостойно, което би му донесло лични неудобства и недобри последици. Разбира се, живяхме в отговорно време, когато не всякога можехме да кажем онова, което мислим - по-скоро да го премълчим ако трябва. Но ако трябваше да кажем, то трябваше да бъде съобразено с нашия ранг, с нашите мисли като граждани и църковници. Към това съм се стремял и до ден днешен", посочи Видинският митрополит.

По думите му Светата църква не е изоставила нито един, който да получи опрощение и да върви по пътя на обновен живот. Митрополитът се опира на христовите думи, че никой не е безгрешен, на разкаянието и опрощението, което "е и съзнанието на един вярващ в Божията справедливост човек".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?