Централата продавала ток по неясни цени и непрозрачни търгове

Централата продавала ток по неясни цени и непрозрачни търгове

Липсата на прозрачни тръжни процедури при продажбата на ток на свободния пазар е основен проблем в досегашното управление на АЕЦ "Козлодуй", заяви във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Продажбите са ставали при цени, определяни по неясен начин, добави той. По думите му обаче това не означава, че досегашният директор на централата Иван Генов няма професионални качества или че той е некадърен.

Нов борд на АЕЦ "Козлодуй"

Ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) прие оставката на Генов, който я депозира въпреки несъгласието си с отправените критики. Мястото му ще заеме Димитър Ангелов, главен инженер на "Електропроизводство" в V и VI блок в АЕЦ "Козлодуй".

БЕХ, чието дъщерно дружество е АЕЦ "Козлодуй", избра и нов съвет на директорите на централата, в който освен Ангелов влизат Костадин Димитров, главен счетоводител на АЕЦ и Милена Ценова, началник на политическия кабинет на министър Трайков.

Съкращения в бордовете на всички дружества от БЕХ

Българският енергиен холдинг съобщи, че ще намали състава на директорските съвети на всички дружества, които влизат под шапката на БЕХ. Промяната е свързана с оптимизация на управлението на компаниите, както и с политиката за намаляване на разходите. БЕХ обяви и новия борд на АЕЦ "Козлодуй".

Милена Ценова е началник на политическия кабинет на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Завършила е ВХТИ и УНСС, специализирала е маркетинг мениджмънт в лондонския институт Chartered Institute of Marketing.

Още

От ръководството на АЕЦ "Козлодуй" бяха освободени Красимир Янков - председател на Съвета на директорите, Йосиф Илиев – зам.-председател, Иван Генов - изпълнителен директор и Тенчо Попов - член на Съвета на директорите.

Централата продава ток без търг и при неясни цени

Практиката в АЕЦ "Козлодуй" при продажби на електроенергия на свободния пазар е била да се предоговарят много пъти цените и количествата на търгуваната енергия, без за това да се плащат неустойки от страна на фирмите- купувачи, каквито клаузи са съществували по договорите, поясни Трайчо Трайков на пресконференция.

Като пример бе даден договор от началото на 2008 г., сключен преди пазарът на ток в региона да стагнира, експортните цени да се свият, а потреблението в страната да спадне.

Договорът е бил шестмесечен, за покупка на 36 хиляди мегаватчаса електроенергия на цена от 56 лв. на мегаватчас. Впоследствие количествата ток за закупуване се променят неколкократно и се увеличават близо три пъти, включително за износ, като цената остава същата.

Не са потърсени неустойки от купувача, въпреки че са променени другите параметри от договора – срок на доставката и количеството, което е недопустимо, изтъкна министърът.

Той не пожела да каже коя е фирмата купувач, като уточни, че това не е изолиран случай.

Как е била определяна продажната цена на тока, защо не са прилагани пазарни процедури като търгове, например, попита риторично министърът, макар че два дни по-рано отговор на този въпрос даде директорът в оставка на АЕЦ "Козлодуй" – ток се продава на който купувач поиска, стига да отговаря на изискванията, а за цената и количеството "критерият е наличието на свободна електроенергия и заявените желания от търговците".

Като принципал на АЕЦ "Козлодуй" и на което и да е друго енергийно дружество бих искал то да извършва по такъв начин търговската си дейност, че да постига възможно най-висок финансов резултат, каза Трайчо Трайков. Това става като се спазват клаузите за санкции при неспазване на търгуваните количества, добави той.

Предлагам именно спазване на пазарните процедури и на клаузите от договорите, които са в интерес на държавната компания. Създаването на енергийна борса е един от вариантите, които може би имат смисъл, каза още Трайков.

Министърът е възложил да се пресметнат загубите от начина на администриране на договорите в АЕЦ "Козлодуй", анализът ще е готов до десетина дни.

Същата практика е прилагана и от другото голямо държавно дружество, ТЕЦ "Марица Изток 2", каза Трайков. Той не изключи в тези случаи да става дума за корупционни практики, за което била уведомена прокуратурата.

Трайков не скри, че ще има още кадрови промени в държавните енергийни структури. Най-вероятно ще си отиде и Тенчо Попов, зам.-председател на борда на БЕХ, който преди ден отправи остра критика към изпълнителните директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за лошите финансови резултати на дружеството. Двамата ще бъдат освободени до края на седмицата.

Дилема със заема на НЕК за "Белене"

Като последица от влошените резултати на НЕК става предсрочно изискуем синдикирания петгодишен заем от 250 млн. евро, отпуснат на НЕК от банка "БНП Париба" за стартиране на проекта АЕЦ "Белене" през 2007 г. Парите са похарчени, а сега заемът или трябва да се връща в пълен размер, или да се предоговаря, но при неизгодни условия, тъй като лихвата скача драстично и го оскъпява с 20 млн. евро.

Министърът на икономиката не се ангажира какво ще е развитието на казуса, защото заемът не е държавно гарантиран. Възможно е да се вземат пари от фискалния резерв за еднократното погасяване, ако финансовият министър Симеон Дянков разреши.

Има ли нужда от втора атомна централа?

Преди седмица Иван Генов изтъкна като своя заслуга това, че докато е бил шеф на "Козлодуй" през последните три години тя е реализирала 300 млн. лв. печалба. По този повод министър Трайков запита риторично във вторник - ако това е печалбата, която една атомна централа може да даде, струва ли си да се строи втора? А ако "Белене" ще вади печалбата, която сочат проектантите ѝ, реализираното от "Козлодуй" може ли да се нарече печалба?

В отговор на въпрос дали България има нужда от две атомни централи Трайков посочи, че ако искаме да сме енергиен център, то страната ни има нужда от възможно най-много атомни централи, но ако става дума за това каква възвръщаемост да очакваме от проекта и дали той е най-необходимият, то такъв анализ още няма.

Всеки бизнеспроект е свързан с рискове, а при този за АЕЦ "Белене" те са много големи, каза Трайков. Въпросът е дали ние като общество смятаме, че петте ни милиарда евро са най-добре вложени в този проект, защото можем да спечелим от него, добави той.

Това, което не съм видял, е анализ кои от всички дългосрочни проекти в енергетиката са най-необходими за обществото, за държавата и за общата визия на икономиката ни, каза министърът.

Запитан дали въпросът за "Белене" трябва да се подложи на референдум, Трайков каза, че това едва ли е решение за страната ни, където положителното отношение към атомната енергетика е преобладаващо и битува мнението, че токът от ядрената енергия е най-евтин.

Най-добре би било всеки да може да реши дали би инвестирал в проект като АЕЦ "Белене", добави той. "Тъй като съм привърженик на диверсифицирания портфейл, аз бих вложил в този проект скромна сума, но не бих инвестирал сума, равняваща се на една трета от годишния ми доход", посочи министърът. Окончателното решение за съдбата на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде обявено през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес